Raed Arafat: Sirenele ajung la cel mult jumătate din populaţie, sistemul de alerte pe mobil este o soluţie bună

Sistemul de alertă prin sirene ajunge la cel mult jumătate din populaţia România şi transmite un mesaj interpretabil, în timp ce sistemul cell broadcasting, prin care se vor emite alerte pe telefoanele mobile este o soluţie foarte bună, care emite un mesaj scris şi indicaţii, a declarat Raed Arafat.
Iulian Tudor
20 sept. 2017, 09:28
Raed Arafat: Sirenele ajung la cel mult jumătate din populaţie, sistemul de alerte pe mobil este o soluţie bună

„La acest moment, sirenele nu ajung, conform evaluărilor noastre, la mai mult de 50% din populaţie. Mai mult decât atât, sirenele nu transmit un mesaj clar, sirenele transmit doar o alertă pe care omul poate să o interpreteze cum doreşte. Dacă noi vrem să stea în casă, el poate să o interpreteze că trebuie să iasă din casă. Dacă noi vrem să iasă din casă, el poate să rămână acolo. Deci, nu ştim. Sună sirena. În primul rând, trebuie să înveţe omul ce înseamnă fiecare tonalitate, dacă dăm diferite tonalităţi. E foarte greu. Cell broadcastingul transmite un mesaj scris, un mesaj prin care noi putem să dăm şi indicaţii, ce are de făcut omul respectiv”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei, potrivit Mediafax.

Arafat consideră că sistemul de alertă prin sirene nu este suficient, iar o investiţie în acesta ar însemna sume foarte mari de bani, care depăşesc sumele pentru implementare sistemului de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă, care va folosi tehnologia „cell broadcast messages”.

„Sirenele nu mai ajung din varii motive. În primul rând, o investiţie într-un sistem mult mai amplu de sirene, care să fie digitale şi care să ne permit să transmitem mesaje vocale ar însemna sume imense, care depăşesc cu mult implementarea cell broadcastingului, iar nici asta nu garantează (n.r. recepţia sunetului), pentru că dacă ai o casă mică, izolată şi ai geamurile bine închise, e posibil ca sirena să fie lângă tine şi nici să nu o auzi”, a explicat secretarul de stat.

Avertizare COD PORTOCALIU de PLOI şi instabilitate atmosferică în cinci judeţe. COD GALBEN de FURTUNI în restul ţării

De asemenea, Arafat a precizat că sistemul de alertare timpurie a populației este primordial atât în cazul producerii de intemperii, cât și post catastrofă și trebuie implementat cu orice cost.

„Din punctul nostru de vedere, al Departamentului pentru Situații de Urgență, reiterăm importanța majoră să avem un astfel de sistem. Pentru noi, un sistem de alertare timpurie a populației este primordial, nu numai pentru intemperii, ci și pentru multe alte tipuri de situații de urgență, inclusiv pentru post catastrofă, ca să putem comunica populației mesajele. Ce nu o să alertăm, la acest moment prin sistem, populația este să-i spunem că vine un cutremur. Dar după un cutremur, cu siguranță, un astfel de sistem poate fi folosit să transmită mesajele din partea Situațiilor de urgență. Un sistem de acest gen a devenit foarte important, noi am mai ridicat problema și cred că acum este momentul în care trebuie să mergem înainte și să-l implementăm cu orice cost posibil”, a afirmat Arafat.

Sistemul de alertă prin sirene va rămâne în structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi va fi folosit în anumite situaţii, în paralel cu sistemul de cell broadcasting, a menţionat Arafat.

Departamentul şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor transmite mesajele, după ce se stabileşte modul de implementare al sistemului de alertă prin cell broadcasting, urmând să se creeze în dispecerate puncte de localizare şi transmitere a mesajelor, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a precizat că sistemul de alertă prin SMS va putea fi utilizat şi în alte situaţii, precum cazurile de dispariţie a copiilor.

„Noi considerăm că în acest moment soluţia care va trebui să existe în România este soluţia de a ajunge la foarte mulţi oameni în zone bine delimitate, astfel încât să dau alerta la cei care sunt în zona în care trebuie să dau alerta şi să fie instantanee – astea sunt caracteristicile cell broadcasting. Nu este SMS. Este un mesaj care se transmite ca o transmitere radio şi apare la milioane de telefoane”, a declarat Arafat.

„Nu considerăm că România este întârziată în luarea acestei soluţii, pentru că sunt foarte multe ţări care abia acum o implementează în Europa. Dacă nu greşesc, sunt trei sau patru ţări care deja au o formă de cell broadcasting, începând cu Olanda”, a transmis reprezentantul MAI.

„Sistem Alert”, sistemul de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, a transmis, luni, ANCOM, în urma primei întâlniri a grupului de lucru la care au participat reprezentanţi ai DSU, IGSU, STS şi ai operatorilor de telefonie mobilă.

Grupul de lucru pentru proiectul „Sistem Alert” se va întâlni miercuri, la ora 15, urmând să participe reprezentanţi ai DSU, IGSU, STS, ANCOM şi ai operatorilor de telefonie mobilă, a anunţat preşedintele ANCOM, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'