Magnatul britanic a contactat în acest sens mai multe guverne din regiune și intenționează să obțină sprijin de la diverse instituții financiare și de la alți filantropi cu ocazia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) ce va avea loc joi la New York, a dezvăluit el pentru Thompson Reuters Foundation.
„În cadrul acestei inițiative de înființare a unui fond vrem să ne asigurăm că țările din Marea Caraibilor vor trece de la energia murdară la energia curată”, a spus miliardarul britanic.
Richard Branson, care locuiește în Insulele Virgine Britanice de peste 11 ani, a cunoscut ravagiile produse de uraganul Irma rămânând în reședința lui din Necker, insula sa privată.
Într-un mesaj publicat pe blogul www.virgin.com, magnatul britanic afirmă că națiunile din Caraibe au nevoie de un „Plan Marshall de reconstrucție după dezastre” pentru a stimula revitalizarea economiilor lor — referire la programul american care a contribuit la reconstrucția Europei de Vest după Al Doilea Război Mondial.
După ce majoritatea proprietății sale de pe insula Necker a fost distrusă de Irma, Richard Branson, care promovează proiectul „unei bănci masive de panouri solare”, spune că energia regenerabilă ar putea ajuta insulele caraibiene să devină mai rezistente în fața viitoarelor uragane.
Richard Branson, care conduce conglomeratul Virgin Group, este de mult timp un susținător înfocat al energiei curate și a devenit în 2009 cofondator al Carbon War Room, o inițiativă care stimulează adoptarea unor soluții de afaceri bazate pe reducerea emisiilor de carbon.
Richard Branson s-a întâlnit deja cu reprezentanți guvernamentali din Marea Britanie și Statele Unite, a declarat Jules Kortenhorst, directorul Rocky Mountai Institute, o organizație non-profit care a fuzionat cu inițiativa Carbon War Room. Discuțiile din marja Adunării Generale a ONU vor include și întrevederi cu reprezentanți ai Inter-American Development Bank.
În contextul în care un nou uragan, Maria, se îndreaptă către Insulele Virgine Britanice, unde a fost emisă o alertă de uragane, Richard Branson a spus că prioritatea noului său proiect constă în „rezolvarea problemelor imediate cauzate de noul uragan și de a ne asigura că toată lumea este în siguranță”.
Insulele din Marea Caraibilor sunt alimentate în principal cu energie ce provine din arderea carburanților fosili, fapt care produce dioxid de carbon, un gaz ce încălzește planeta, a spus Jules Kortenhorst. Oamenii de știință avertizează de mai mulți ani în privința faptului că încălzirea globală va duce la o creștere a frecvenței de apariție a unor fenomene meteorologice extreme.
Irma, un uragan de categoria 5, a lăsat în urma sa numeroase victime, pagube materiale și haos în insulele caraibiene, începând din Cuba și până în Antigua, Saint Barthelemy și St. Martin, înainte de a lovi statul american Florida, unde a provocat dezastre importante.
Richard Branson, care s-a refugiat în pivnița de vinuri a reședinței sale de pe insula Necker în timpul uraganului Irma, spune că este încă traumatizat de această experiență de viață.
„Sunt implicat în discuțiile despre modificările climatice de mai mulți ani deja… Nu am crezut niciodată că mă voi afla în primele rânduri ale acestui fenomen, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni”, a declarat magnatul britanic la un eveniment dedicat eficienței energetice.
„A fost ca și cum o bombă atomică a lovit tot ce i-a apărut în cale”, a adăugat Richard Branson.