Dacă ai observat că de ceva timp greutatea ta corporală este foarte oscilantă sau picioarele sunt din ce în ce mai greoaie, și nici cu tensiunea arterială nu stai tocmai bine, atunci este cazul să mergi la un consult de specialitate.
Atât aspectul pielii cât și forma picioarelor sunt indicii peste care nu trebuie să treci ușor cu vederea.
Iată care sunt semnalele cele mai puternice că se petrece ceva straniu în corpul tău:
Anumite tulburări precum ateroscleroza sau hipotiroidismul pot scădea circulația sangvină mai ales la nivelul picioarelor. Dacă de când te știi te confrunți cu sindromul picioarelor reci sau dacă în familia ta există persoane ce suferă de cele două afecțiuni menționate mai sus, nu ezita să faci un consult amănunțit.
În plus, există și probabilitatea unei leziuni nervoase pentru senzația de răcoare simțită în permanență la nivelul picioarelor. Dacă nervii care detectează caldura sunt afectați atunci aceștia nu vor funcționa corespunzător.
La polul opus, când ai parte de o temperatură ridicată la nivelul picioarelor mai ales, există riscul să te confrunți cu afecțiuni precum piciorul atletului, un deficit de vitamine, o boală cronică la nivelul rinichilor, hipotiroidism sau chiar boala Charcot- Marie- Tooth.
Fluctuațiile de temperatură nu sunt un lucru benefic pentru sănătatea corpului tău, astfel că la cel mai mic semnal transmis este bine să identifici care este cu exactitate cauza.
Dacă durerea resimțită nu se datorează unei lovituri sau în urma unei încălțări necorespunzătoarea atunci durerea resimțită la picioare poate fi semnalul instalării diabetului sau a artritei ori a unei boli arteriale periferice.
Ține cont de faptul că durerea se poate dispersa de cele mai multe ori astfel că anumite probleme legate de spate se pot resimți la nivelul picioarelor.
În momentul în care te-ai zgârâiat, tăiat sau ai o rană mai veche la nivelul picioarelor și procesul de vindecare este foarte încet atunci există mai multe cauze de la o circulație sangvină deficitară ce poate fi cauzată de afecțiuni precum diabetul, o boală arterială periferică până la infecții bacteriene sau chiar edeme.
Dacă indiferent de vremea de afară te confrunți cu tălpile crăpate și cu nici o cremă oricât de grasă și hidratantă ar fi nu poți remedia această problemă atunci ia în calcul prezența anumitor probleme de sănătate precum o neuropatie, psoriazis sau anumite boli autoimune ce pot fi responsabile de deficiențele tegumentului la nivelul picioarelor.
Nici prezența furnicăturilor nu este un simptom pe care să îl ignori mai ales dacă acesta persistă chiar dacă nu ai stat toată ziua în picioare. Și în acest caz trebuie verificat dacă există un deficit vitaminic, o problemă la nivelul unui nerv sau o boală autoimună.
În cazul în care la nivelul picioarelor și mai ales al gleznelor se acumulează lichide apare edemul periferic, care poate fi cauzat de prezența cheagurilor de sânge, o circulație deficitară, o insuficiență venoasă, un lifedem sau chiar ciroză.
Orice simptom observi la organismul tău nu îl trece cu vederea. Corpul uman este construit să se lupte și să se apere singur de factorii nocivi, însă când lupta este mult prea intensă pentru el, îți transmite semnale pentru a-i veni în ajutor.
Află cum poți ajuta la vindecarea vânătăilor AICI