REFERENDUM 2012. USL: 48% dintre alegători au votat până la ora 22.00. PDL: 42%

Referendum 2012. Până la ora 22.00, 48% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unei numărători paralele efectuate de USL, informează România TV. Numărătoarea paralelă a PDL arată însă un procent mai mic: 42% dintre alegători au votat până la ora 22.00. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi în cele peste 18.000 de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.
Romania TV
29 iul. 2012, 06:55
REFERENDUM 2012. USL: 48% dintre alegători au votat până la ora 22.00. PDL: 42%
UPDATE 22.23 Până la ora 22.00, potrivit numărătorii paralele a USL, au votat 48% dintre alegători, informează România TV. Conform numărătorii paralele a PDL, până la ora 22.00, s-au prezentat la vot 42% dintre alegători.

UPDATE 22.04 Surse din PDL au declarat, pentru România TV, că nivelul final al prezenţei la referendum este estimat de către liderii democrat-liberali la circa 46%.

UPDATE 21.30 Potrivit numărătorii USL, până la ora 21.00, au votat 45% dintre români, informează România TV

UPDATE 20.30 Potrivit numărătorii paralele a PSD, până la ora 20.00, au votat 40,2% dintre alegători, informează România TV. Conform numărătorii paralele a PDL, până la ora 20.00, s-au prezentat la vot 36,72% dintre alegători. De asemenea, potrivit CSOP, 35,1% dintre alegători s-au prezentat la urne.
UPDATE 20.20 Până la ora 19.00, 31% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit numărătorii paralele realizate de PDL, relatează România TV. În schimb, numărătoarea PSD arată că, până la ora 19.50, au votat 39,6% dintre alegători.

UPDATE 19.58 Până la ora 19.30, 34,5% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, arată numărătoarea paralelă a partidelor.

UPDATE 19.25 Până la ora 18.30, 30,1% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu,  conform numărătorii paralele a partidelor.

UPDATE 18.00 Până la ora 17.00, 27% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu,  conform numărătorii paralele.

UPDATE 16.45 Până la ora 16.00, 24,94% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, potrivit numărătorii paralele.

UPDATE 15.00 Până la ora 14.00, 21,55% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit numărătorilor paralele ale partidelor.

UPDATE 14.51 Până la ora 13.00, 20% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, conform România TV.

UPDATE 13.30 Până la ora 12.30, 18,1% dintre românii s-au prezentat la urne, potrivit unei numărători paralele ale partidelor.

UPDATE 12.20 Până la ora 11.30, 14,1% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit unei numărători paralele, informează România TV

UPDATE 11.00 Până la ora 10.00, s-au prezentat la urne 9,14% dintre români, potrivit numărătorii paralele a PSD. La alegerile locale din iunie 2012, la ora 10.00, prezenţa a fost de 8,99%. 
 
UPDATE 10.40 Până la ora 9.30, 5,23% dintre alegători au votat, arată numărătoarea paralelă efectuată de PSD. 

Până la ora 9.00, 4,62% dintre alegători s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce înseamnă aproximativ 670.000 de persoane.

Pentru a doua oară în cinci ani, electoratul este chemat la urne pentru a-i decide soarta lui Traian Băsescu. La capătul a trei săptămâni de campanie electorală, referendumul din 29 iulie aduce cu sine şi câteva premiere ale istoriei electorale recente. 

„Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, este întrebarea la care electoratul prezent la urne va răspunde duminică. Alegătorii pot opta pentru răspunsul „DA” sau „NU” din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.

Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.

VEZI CUM ARATĂ BULETINUL DE VOT

Secţiile vor fi deschise între orele 7 dimineaţa şi 23.00, cu patru ore mai mult decât în urmă cu cinci ani. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum. Nu doar orarul de vot este mai generos. Guvernul a mărit şi numărul de secţii, care vor fi cu peste o mie mai multe decât în anul 2007.

La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

În total, alegătorii vor avea la dispoziţie 18.242 de secţii, pe teritoriul ţării, în timp ce 306 de secţii vor fi amenajate în străinătate.

Vezi SECŢIA DE VOT la care eşti arondat

În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electora. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Alan Abel, cel mai mare farsor al secolului XX. Una dintre născocirile sale a durat șase ani
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Donald Trump continuă mitingurile în aer liber, ignorând recomandarea Secret Service după tentativa de asasinat
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!