Prin anularea mai multor curse, compania aviatică a ajuns într-o situaţie paradoxală: pe de-o parte, vrea să reducă întârzierile zborurilor, devenind astfel punctuală, iar pe de alta, reduce chiar numărul curselor de pasageri.
Din această cauză, autoritatea antitrust italiană cercetează dacă anularea zborurilor încalcă drepturile consumatorilor, caz în care ar putea fi obligată la plata unei amenzi de până la 5 milioane de euro.
Analiștii estimează că Ryanair ar putea plăti compensații de până la 20 de milioane de euro pentru anularea zborurilor, operațiune care a început în 18 septembrie și a afectat deja mulți pasageri, între care şi români.
Autoritatea antitrust din Italia va cerceta dacă Ryanair i-a informat pe clienții săi în mod clar despre drepturile lor la compensații.
Lista celor 2.124 de zboruri ce vor fi anulate de Ryanair până în 28 octombrie a fost publicată marți pe site-ul companiei aeriene low-cost, fiind afectate și cursele din România, potrivit telegrafonline.ro.
Citeşte şi Compania aviatică Ryanair îi constrânge pe piloţi să nu-şi mai facă planuri de vacanţă
În 23 septembrie va fi anulat zborul Roma – București și retur, în 24 septembrie cursa aeriană Bologna – București și retur, iar în primele patru duminici din luna octombrie sunt anulate zborurile Milano – București și retur. Alte curse aeriene sunt din Dublin, Londra, Barcelona, Lisabona, Madrid, Bergamo și Porto.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timișoara, București și Craiova. Anul trecut, compania a avut în România 2,6 milioane de pasageri, iar, pentru acest an, estimează o creștere de 40%, după ce vor fi introduse patru noi rute.