Aflat la Iași pentru a lua parte la conferința „Riscul pentru malpraxis în actul medical”, eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns jurnaliștilor că convingerea că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
„Sunt convins că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcția de acțiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiționalităților, a recomandărilor„, a replicat ministrul Justiției, la o întrebare privind discuțiile purtate la începutul săptămânii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).
Citeşte şi Tudorel Toader, despre pragul la abuzul în serviciu: Într-un termen scurt, depunem proiectul
Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuții punctuale, „care, pe alocuri, au comportat și accente diferite”.
„Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV-ului și am rămas cu un optimism vizând concluzia finală„, a explicat ministrul Tudorel Toader, precizând că speră ca, „în 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat”.
Întrebat când crede că va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat că „ar vrea mâine”, dar a precizat totodată că „până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări„.
„Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie președinților tuturor instanțelor din România, indiferent de rang— Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanțe chiar copia hotărârilor, ca să știm exact nu numai ce hotărâri s-au pronunțat, ci și ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparație, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate„, a declarat Tudorel Toader.
În ceea ce privește recomandările privind codurile de conduită, cel pentru miniștri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o ședință comună a Parlamentului, a menționat Tudorel Toader.