Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit, sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, despre reînnoirea Ungariei şi a Europei Centrale, făcând şi o analiză a situaţiei economice de pe continent.
„Nişte economişti reputaţi, într-un mod dramatic, brutal, au formulat foarte clar opinia despre ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă liderii europeni nu vor lua decizii clare, implementate imediat, atunci ţările europene vor deveni nişte lunatici care umblă dintr-un loc într-altul, fără rost”, a spus Orban.
În opinia premierului ungar, „criza este mai prelungită şi mai profundă decât se vede”.
El a afirmat că doar Europa şi SUA se confruntă cu această problemă, pe când statele din Asia, America de Sud sau chiar unele state din Africa „au păşit pe o cale a dezvoltării”, iar una dintre cauze este că Europa trăieşte încă în umbra celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Multe ţări europene trăiesc încă în umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, elitele europene încă mai cred că naţionalismul a fost ideologia care a dărâmat Europa şi a sfârşit perioada glorioasă a acesteia. Eu zic că nu neaparat naţionalismul a fost ideologia care a stat la baza acelui rău, ci ideologia care a spus că totul trebuie schimbat radical. UE a devenit în ziua de azi un program, un sistem care nu mai poate fi criticat, e canonizat. Eu cred că, în timp, odată cu creşterea nivelului de trai, s-a pierdut spiritul european al Comunităţii Europene”, a precizat Orban.
Premierul ungar a spus că preţul lipsei de de clarviziune trebuie plătit pentru „a avea o renaştere europeană” şi că în spatele oricărei dezvoltări economice trebuie să existe o performanţă bazată pe muncă.
„Orice forint, orice leu cheltuit din credite, mai devreme sau mai târziu, trebuie plătit înapoi şi asta înseamnă că avem nevoie şi de o reformă în privinţa moralităţii. Occidentul nu mai poate, pur şi simplu, să se uite de sus sau să vorbească cu nasul sus despre Europa de Est. Dacă aceste lucruri nu sunt înţelese, cred că Europa va ajunge într-o criză şi mai mare decât acum”, a spus Orban.
El a adăugat că în spatele crizei actuale se află şi conflictele americane şi europene şi că Rusia şi Europa trebuie să găsească modalităţi de colaborare.
„Ceea ce este important pentru noi e inevitabil o colaboare între Europa şi Rusia, dar Europa Centrală ar trebui să iasă învingătoare şi să nu fie perdanta colaborării. Această cale comună trebuie să o găsim şi ne va duce spre o Europă de succes”, a spus primul-ministru Ungariei.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt a spus că ideea cheie pentru comunităţile maghiare este „o Europă puternică”.
Cea de-a XXIII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, care a avut ca moto „Tusvanyos – centrul lumii”, se va încheia duminică.