Astronomii au observat un obiect spaţial neobişnuit în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Cei doi asteroizi observaţi orbitează unul în jurul celuilalt şi prezintă trăsături asemănătoare cometelor, inclusiv o coamă luminoasă şi o coadă lungă. Specialiştii au clasificat obiectul ca fiind primul asteroid binar.
În urma observaţiilor realizate cu Telescopul Spaţial Hubble a fost detectat asteroidul 288P, situat în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Dar la o analiză mai atentă specialiştii au realizat că nu este vorba despre un singur asteroid, ci doi, cu o masă şi mărime asemănătoare. Science Daily notează că cei doi asteroizi orbitează unul în jurul celuilalt la o distanţă de 100 de kilometri unul faţă de celălalt.
De asemenea, în urma observaţiilor, a fost descoperit că sistemul binar prezintă o activitate continuă. ”Am detectat indicatori puternici ai sublimării gheţii din cauza căldurii solare prropagate, similar fenomenului produs atunci când coada cometelor se formează,” a declarat Jessica Agarwal, din cadrul Institutului Max Planck din Germania. Datorită fenomenelor produse în jurul şi pe suprafaţa asteroidului binar, acesta a fost clasificat ca fiind o cometă principală a centurii de asteroizi.
Specialiştii consideră că este important să înţeleagă evoluţia principalei centuri de comete (aflată între Marte şi Jupiter) deoarece aceasta ar putea reprezenta un element crucial al evoluţiei Sistemului Solar.
Diferitele caracteristici ale 288P (distanţa dintre cele două componente, mărimea aproximativ egală, excentricitatea mare şi activitatea asemănătoare unei comete) îi conferă asteroidului binar titlul de unul dintre cele mai unice obiecte din Sistemul Solar. Echipa a concluzionat că obiectul are o vechime de 5000 de ani.
sursa: descopera.ro