INS: În România, un sfert din întreprinzători suferă de foame şi o treime sunt restanţieri la facturile casei

Tot mai mulţi întreprinzători şi patroni afirmă că nu-şi permit acoperirea cheltuielilor curente, că sunt retanţieri la întreţinere sau la ratele bancare şi chiar că nu-şi pot asigura o masă consistentă, reiese din publicaţiile Institutului Naţional de Statistică (INS).
Alina Costache
25 sept. 2017, 14:16
INS: În România, un sfert din întreprinzători suferă de foame şi o treime sunt restanţieri la facturile casei

Din datele prezentate de INS în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România” (publicată pe site-ul instituţiei) reiese că majoritatea patronilor şi lucrătorilor pe cont propriu duc un trai îndestulător, dar şi că există o minoritate puternic afectată de neajunsurile sărăciei.

Spre exemplu, 23,5% din întreprinzători au declarat, pentru INS, că nu-şi permit „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”. Desigur, în cealaltă „tabără” se regăsesc – potrivit INS – restul de 66,5% care nu au probleme cu procurarea unei hrane consistente. Acelaşi sondaj, efectuat în anul anterior, arăta că doar 19% din întreprinzători se aflau situaţia de a nu-şi putea procura hrana.

În cadrul sondajului din 2017, mai mult de un sfert (25,2%) din întreprinzătorii care locuiesc în mediul urban şi 21,8% din cei care locuiesc în mediul rural au declarat că suferă de foame, nepremiţându-şi „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”.

Referitor la cheltuielile casei, 36,7% din întreprinzători au declarat că nu le pot acoperi la timp (42,9% în mediul urban şi 30,3% în mediul rural). Potrivit INS, 19% sunt restanţieri la întreţinere, 19% nu-şi pot plăti la timp factura la energie şi 13% rămân în urmă cu plata abonamentului la telefon.

Oamenii de afaceri – „lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni”, în terminologia studiului citat – au fost întrebaţi şi în ce condiţii locuiesc. Răspunsurile consemnate de INS arată că în total 17,4% din aceştia „nu pot menţine o temperatură adecvată în locuinţă”, în această situaţie fiind 14,4% din întreprinzătorii care locuiesc în mediul urban şi 20,6% din cei care locuiesc în mediul urban.

Mai mult, 27,6% din locuinţele patronale sunt „fără baie sau duş” şi 29,7% sunt „fără grup sanitar”, se mai arată în studiul INS. În mediul urban, 20,4% din locuinţele întreprinzătorilor sunt „fără baie sau duş”, respectiv 20,9% sunt „fără grup sanitar”, iar în mediul rural 34,9% din locuinţele întreprinzătorilor sunt „fără baie sau duş”, respectiv 38,7% sunt „fără grup sanitar”.

Referitor la dotarea locuinţei cu bunuri de folosinţă îndelungată, 8,3% din întreprinzători au declarat că nu-şi permit achiziţia unei maşini de spălat rufe, 15,3% nu-şi permit achiziţia unui calculator şi 31,3% nu pot achiziţiona un autoturism.

Per total, 46% din întreprinzători au declarat că acoperă „cu dificultate” şi „cu mare dificultate” cheltuielile curente, iar 21% le acoperă „uşor” şi „foarte uşor”.

În fine, 62,3% din întreprinzătorii chestionaţi de INS (55,6% în mediul urban şi 69,3% în mediul rural) au declarat că nu-şi pot permite „plata unei vacanţe de o săptămână”.

Statisticile prezentate de INS creionează, astfel, portretul unui patron năpăstuit de sărăcie şi necazuri, prin contrast cu imaginea de om bogat şi prosper din percepţia generală. Aşadar, patronul (minoritar, e adevărat) din statistici este într-o oarecare măsură flămând, în casa lui nu-i de găsit vreo maşină de spălat, cadă, duş sau grup sanitar, iar în garaj – nicio maşină. Este restanţier la întreţinere, nu-şi permite o vacanţă şi, în general, acoperă cu greu cheltuielile curente.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Devine obligatoriu peste tot în România. A venit ordinul direct de la Guvern
Playtech.ro
Zodiile care vor avea succes pe toate planurile în următorii 10 ani. Se vor lăfăi în lux
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Românii care trebuie să-și verifice cardurile. Se dau banii de la stat
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii puternice, până marți noapte! Cele 13 județe în care se vor resimți fenomenele meteo severe
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
INSP avertizează asupra pericolului virusului West Nile transmis prin înțepătura de țânțar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!