Constructorii de locuinţe noi vor fi nevoiţi să arate că au o soluţie eficientă de încălzire înainte să primească autorizaţia de construire, scrie Digi24.
„Referitor la ecoul în media a chestiunii alegerii soluţiei de alimentare cu căldură a unei locuinţe, dorim să facem cunoscut că în această problemă Legea nr. 372/2005, republicată în anul 2016, dispune la art. 9 că prin certificatul de urbanism emis de autorităţile locale, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obţinerea autorizaţiei de construire.”, se arată în comunicat.
CITEŞTE ŞI: Se schimbă legea energiei termice. Debranşarea de la RADET devine imposibilă
„Sistemele alternative enumerate în lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de încălzire sau de bloc, pompe de căldură, etc. Această cerinţă este obligatorie pentru clădirile noi/ansambluri de clădiri de tip locuinţe familiale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri, etc.”, mai scrie în comunicat, potrivit capital.ro.
Prevederile proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 325/2006 sunt supuse principiilor constituţionale referitoare la neretroactivitate şi nediscriminare, urmărind optimizarea funcţionării serviciului public prin creşterea eficienţei energetice, diminuarea riscurilor privind siguranţa şi sănătatea consumatorilor şi creşterea calităţii serviciului de alimentare cu energie termică pentru ca acesta să rămână/să devină atractiv pentru consumatori”.