BNR pregăteşte măsuri de restricţionare a gradului de îndatorare a românilor la bănci

Evoluția împrumuturilor acordate de bănci populației a intrat din nou în atenția BNR, care arată că este posibilă o plafonare a gradului de îndatorare astfel încât să se evite situația în care clienții ajung în incapacitate de plată.
Romania TV
26 sept. 2017, 07:02
BNR pregăteşte măsuri de restricţionare a gradului de îndatorare a românilor la bănci

Creditarea bancară nu a mai ţinut capul de afiş al presei în ultimele luni, mai ales după ce evoluţia pozitivă a sistemului bancar s-a păstrat, dar şi pe fondul „ofertei“ excesive de subiecte din partea guvernului şi a Parlamentului. Pentru Banca Naţională a României (BNR) creditarea a rămas încă un subiect foarte important, lucru normal în condiţiile în care starea sistemului bancar este una dintre principalele atribute ale instituţiei. Uneori cu mesaje care, cel puţin la prima vedere, se bat cap în cap. Cum ar fi faptul că băncile au exces de lichiditate şi ar trebui să majoreze creditarea, dar, pe de altă parte, se doreşte restricţionarea unor împrumuturi. 

Diferenţa vine din faptul că în primul caz este vorba de creditarea companiilor, iar în cel de-al doilea, de împrumuturile de nevoi personale contractate de persoane fizice. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luna trecută, că ponderea creditului în PIB a scăzut faţă de 2008, de la 40% până la 29%. Totodată, şeful BNR a atras atenţia băncilor că ar trebui să fie mai deschise către finanţarea sectorului de afaceri. Ca valoare însă, soldul creditelor acordate companiilor nu a scăzut, dimpotrivă. În decembrie 2008, soldul acestor împrumuturi, fără cele contractate de instituţii financiar nebancare şi de administraţiile publice, era de 84,1 miliarde lei, iar în iulie 2017 se situa la 89,2 miliarde lei. Sigur, dacă am calcula în euro, nu în lei, ar fi o diferenţă (euro era aproximativ 3,5 lei atunci, acum a urcat la 4,5 lei), iar la diferenţa valutară am putea adăuga şi inflaţia din ultimii zece ani. 

Creditele acordate populaţiei au crescut chiar mai mult, de la un total de 99,2 miliarde lei, la finele lui 2008, până la 117,7 miliarde lei, în iulie anul acesta. În toată perioada, cel mai mult au crescut împrumuturile pentru locuinţe, de la 20,9 miliarde lei, în 2008, până la 62,4 miliarde lei, anul acesta. Creditele de consum însă s-au micşorat, de la 73,7 miliarde lei până la 55,3 miliarde lei. În 2008, mai erau şi „credite în alte scopuri“, în valoare de 4,6 miliarde lei, care acum sunt incluse în cele de consum, ceea ce înseamnă că scăderea este şi mai mare. 

BNR ar dori un grad maxim de îndatorare de 55% din venit şi de 65% doar pentru cei cu venituri foarte mari, scrie capital.ro. Majoritatea băncilor se înscriu deja în aceste limite, cu doar câteva excepţii, cum ar fi BRD, unde nivelul este de 70% din care se scad 265 de lei pentru fiecare membru al familiei sau Banca Transilvania unde gradul maxim urcă la 70%. La BCR gradul de îndatorare este de 65%, din care se scad costurile coşului zilnic, iar la ING Bank şi este de 60%. 

Cheltuielile de subzistenţă, adică suma necesară cheltuielilor lunare pentru o persoană, diferă de la o bancă la alta, valorile fiind între 260 de lei şi 375 de lei. Oricum, nu este uşor de stabilit un coş comun pentru toţi cetăţenii, diferenţele fiind majore între urban şi rural, ca şi între oraşele mari şi oraşele mici. La fel de complicat este şi în cazul celor cu venituri apropiate de salariul minim pe economie; chiar dacă o rată de 350 de lei, adică un credit de consum în valoare de 15.000-16.000 lei pe cinci ani, înseamnă circa 33% din venit, persoana respectivă rămâne cu mai puţin de 700 de lei disponibili pentru cheltuielile lunare. Într-un oraş mare, persoana respectivă ar fi la limita supravieţuirii.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creierul Băncii Transilvania, anunț oficial despre ce trebuie să faci, de fapt, cu banii. În așa ceva trebuie să investești neapărat, câștigurile sunt garantate
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul