„Când procurorul ar ști că judecătorul nu-i mai rabdă abuzurile și acuzațiile fără probe, nu ar mai face așa. (…) Spaima judecătorilor care poate, la viața lor, nu-s perfect curați și se gândesc: mă, ce o fi în dosar la SIPA, ce o ști SRI-ul despre cabana de la munte pe care mi-am făcut-o, despre viața mea privată? (…) Însăși povestea SIPA care este neclarificată naște destulă îngrijorare. Deci, primul lucru este izolarea judecătorilor de riscul de a fi abuzați de procurori. (…) Deci, judecătorii trebuie protejați de ‘portocali’, de de-ăștia, de alde Negulescu, care sunt mulți, sunt bolnavi de putere, puterea lor de a-ți pune cătușe pentru 24 de ore îi înnebunește. Al doilea lucru care trebuie făcut este legea răspunderii magistraților. Frate’, când la CEDO mi-a spus că nu am avut parte de un proces corect, și tu procuror și tu judecător îmi plătiți daunele din buzunarul vostru. (…) Dacă nu am avut parte de un proces corect, voi, procurori și judecători îmi plătiți daune, dar consistente”, a declarat Traian Băsescu marți la TVR1, în legătură cu soluția, în opinia sa, pentru ca „abuzurile” unor procurori și judecători reclamate în spațiul public să nu mai aibă loc.
Fostul șef al statului a adăugat că un alt lucru care trebuie făcut pentru bunul mers al justiției este cel referitor la posibilitatea ca un procuror de Parchet General să poată fi numit direct pe o funcție de judecător la ÎCCJ.
„Și al treilea lucru care, după părerea mea, trebuie făcut — trebuie terminată șmecheria asta că un procuror de Parchet General peste noapte se face judecător de Înaltă Curte. Nu, vrei să te faci judecător, du-te, nene, la judecătoria de jos, că sunt meserii diferite. Deci sunt câteva lucruri care trebuie făcute”, a afirmat Băsescu, conform Agerpres.