Guvernul Tudose ar putea sesiza CCR pentru un posibil conflict între DNA şi Guvern pe dosarul Belina

Premierul Mihai Tudose se va consulta cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, dacă e cazul să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea unui conflict de interese între Direcția Națională Anticorupție şi Guvern în urma instrumentării de către procurorii DNA a dosarului Belina, în care sunt vizaţi miniştrii Sevil Shhaidehh și Rovana Plumb. Potrivit unor surse HotNews.ro, cel care va elaborat sesizarea va fi ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Romania TV
27 sept. 2017, 12:54
Guvernul Tudose ar putea sesiza CCR pentru un posibil conflict între DNA şi Guvern pe dosarul Belina

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat înca de luni că PSD ia în calcul să reclame DNA la Curtea Constitutională, în ideea că ar exista un conflict între puterile statului.

„Trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementul unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului”, iar ministrul Justitiei „va trebui sa aiba un punct de vedere” in acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.

Întrebat dacă se analizează posibilitatea sesizării CCR pe motiv de conflict de interese, Călin PopescuTăriceanu a precizat că va analiza împreună cu specialiştii.

„Sigur că da…există temei, dar mă simt mai confortabil după o discuţie cu specialiştii. Aici nu e numai rolul meu, aici e o problemă pe care o are Guvernul”, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut deja o poziție publică în legătură cu instrumentarea de către procurorii DNA a dosarului Belina. Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror.

„Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (…) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verifică de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Ca urmare a declaraţiilor ministrului Justiţiei, procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că „declarațiile domnului Tudorel Toader cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor”.

Şi președintele Klaus Iohannis a comentat, marţi, declaraţiile ministrului Tudorel Toader. În opinia şefului statului, este inadecvată abordarea ministrului Tudorel Toader referitoare la verificarea legalității unei hotărâri de guvern, susținând că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiție, trebuia să vină cu un act care să corecteze.

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea „ilegala” a unei „parti din Insula Belina si Bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private”.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'