„Am avut o discuție foarte serioasă cu omologul ucrainean, Lilia Grinevich. Vizita mea la Kiev a avut loc din cauza exclusiv a situației create de adoptarea noii Legi a învățământului. Încă o dată am subliniat ferm necesitatea ca drepturile etnicilor români să nu fie afectate prin noua lege. Din punctul nostru de vedere, este evident că noua legislație restrânge drepturile etnicilor români. Astfel, învățământul în limba română din Ucraina va fi semnificativ afectat. I-am solicitat doamnei ministru explicații privind modul în care se vor găsi soluții pentru remedierea acestei situații. De aceea, i-am cerut explicații privind viitoarele proiecte legislative în domeniul educației. În primul rând, Legea învățământului preuniversitar. Ei doresc să revină cu acest proiect de lege și i-am spus încă o dată că vrem să știm ce conține acest proiect de lege pe învățământul preuniversitar și să nu fie o abordare la fel ca în Legea învățământului, care este o lege mare cadru, unde am văzut că nu au fost dezbateri serioase”, a declarat ministrul Pop.
El a adăugat că a reiterat solicitarea României ca Kievul să solicite opinia Comisiei de la Veneția, a Consiliului Europei și a Înaltului Comisar pentru Minorități al OSCE.
„Tocmai de aceea i-am cerut explicații clare despre viitoarea lege a învățământului preuniversitar. Învățământul în limba română în Ucraina are o tradiție de peste 200 de ani iar românii din Ucraina sunt cetățeni loiali ai statului și cunosc limba acestui stat. Am reiterat solicitarea României ca Kievul să solicite opinie Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și Înaltului Comisar pentru Minorități al OSCE. Respectarea standardelor internaționale și angajamentelor asumate de Ucraina este extrem de importantă”, a spus ministrul, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, „deocamdată”, din perspectiva sa, minoritarii români sunt „îngrădiți” în noua lege a învățământului adoptată în Ucraina.
„Reforma educației este esențială pentru modernizarea unei societăți, însă restrângerea unor drepturi existente — și aici vorbim concret de drepturile etnicilor români — nu reflectă spiritul și ambițiile europene ale Ucrainei”, a subliniat Liviu Pop.