„Este nevoie să lucrăm asupra integrării, asupra repatrierilor voluntare ale persoanelor care nu au drept de azil, să uniformizăm azilul la nivel european, căci nu este posibil să existe, în Europa, 27 de reglementări diferite privind azilul”, a declarat Gentiloni.
„Nu este posibil ca aceea care este considerată drept una dintre cele mai mari preocupări ale concetățenilor noștri să nu fie una dintre cele mai mari politici pentru Uniunea noastră Europeană”, a adăugat șeful guvernului de la Roma, la încheierea celui de-al 34-lea summit franco-italian.
Comisia Europeană a cerut din nou miercuri statelor membre să adopte rapid o „reformă durabilă” a normelor comune privind azilul în Europa, blocată de peste un an.
Dreptul de azil în Europa, „sistemul Dublin”, încredințează țării de destinație din UE responsabilitatea procesării unei solicitări de azil. Bruxelles-ul, care a renunțat la ideea cotelor permanente, propune menținerea responsabilității țărilor de sosire, dar cu un „mecanism de corectare”, pentru a ajuta o țară ce ar fi confruntată cu un aflux masiv.
În acest caz, obligații de „solidaritate” ar fi declanșate pentru celelalte țări. Dar negocierile asupra acestui punct se învârt în cerc, din cauza refuzului categoric al unor țări, precum Ungaria și Polonia, ca aceste obligații să poată include primirea refugiaților.