„În perioada februarie — iunie 2015, potrivit declarațiilor martorilor audiați în cauză (părinți ai elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic), au avut loc mai multe întruniri și ședințe conduse de inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef, (…) ocazii cu care respectivilor părinți le-a fost prezentată în mod eronat situația juridică a liceului în discuție, dându-li-se asigurări că acesta a fost înființat și că urma să funcționeze în condiții legale. În acest sens, mulți dintre martori (…) au arătat că au acceptat mutarea sau înscrierea copiilor lor la acest liceu după ce au primit asigurări că el fusese înființat și urma să funcționeze în condiții legale. În această situație, martorii respectivi au arătat că și-au dat acordul pentru acest transfer, fiind convinși de legalitatea demersurilor întreprinse pentru înființarea și funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic, unii dintre ei precizând că au acceptat transferul copiilor lor la această nouă unitate de învățământ pentru că au fost puși în situația unui fapt împlinit, acela că transferul fusese deja decis de majoritatea celorlalți părinți”, se arată în rechizitoriu.
Din declarațiile părinților audiați ca martori reiese că unii dintre ei au înțeles că dacă nu acceptă transferul copiilor la Liceul Teologic Romano-Catolic vor trebui să-i mute la o altă școală sau să accepte să fie mutați și să învețe într-un alt imobil iar alții nici măcar nu au cunoscut că urma să aibă loc un transfer de la o unitate școlară la alta, având convingerea că elevii urmează cursurile aceleiași școli la care au fost înscriși inițial.
„Unii dintre părinți nu au fost nici măcar chestionați în legătură cu acest transfer, nu și-au dat niciodată acordul și cu toate acestea, copiii lor au fost transferați. În câteva situații (…), acești părinți au avut reprezentarea că, din punctul lor de vedere, copiii lor au terminat cursurile Liceului Teoretic Bolyai Farkas, de unde de fapt fuseseră transferați ilegal la Liceul Teologic Romano-Catolic”, se precizează în rechizitoriu.
Din cercetări a mai reieșit că părinții care au luat cunoștință de efectuarea transferului au fost convinși că Liceul Teologic Romano-Catolic fusese înființat și funcționa legal, ca urmare a asigurărilor date în acest sens de directorul Tamasi Zsolt-Jozsef, de reprezentanți ai Liceului Teoretic Bolyai Farkas, ai Colegiului Național Unirea, precum și ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
„În acest sens este de observat și faptul că (…) părinți ai elevilor ce au fost înscriși pentru prima dată sau transferați la Liceul Teologic Romano-Catolic au avut reprezentarea că acesta a fost înființat și a funcționat încă din anul 2014 în cadrul Liceului Teoretic Bolyai Farkas, reprezentare creată de discuțiile pe care le-au purtat cu Tamasi Zsolt-Jozsef la acest liceu și de poziția pe care sus-numitul a avut-o în acest sens. Nu în ultimul rând este de observat că aceia dintre părinți care și-au înscris copiii în anul școlar 2016-2017 la Liceul Teologic Romano-Catolic au fost absolut convinși de legalitatea înființării și funcționării acestuia, întrucât el figura în oferta educațională a IȘJ Mureș pentru respectivul an școlar, publicată în broșura denumită ‘Ghidul adresat absolvenților clasei a VIII-a 2016 — Admiterea în Liceu și Admiterea în învățământul profesional'”, mai susțin procurorii anticorupție.
Fostul șef al IȘJ Mureș, Ștefan Someșan, precum și fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Tamasi Zsolt-Jozsef, au fost trimiși în judecată, pe 21 septembrie, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.
În data de 6 septembrie, Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. De asemenea, părinții au solicitat Ministerului Educației să prelungească mandatul directorului școlii, să asigure în continuare angajarea profesorilor și buna funcționare a procesului educațional.
La solicitarea Ministerului Educației, clasele de la LTRC au fost arondate la Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureș, însă Fundația Statusul Romano-Catolic a anunțat că dacă LTRC nu mai există, contractul de închiriere cu Primăria Târgu Mureș pentru imobilul în care funcționează Colegiul Național Unirea este reziliat.