Calendar Ortodox. Ce sfinţi sărbătorim sâmbătă

Sfantul Grigorie Luminatorul este praznuit pe 30 septembrie, potrivit CrestinOrtodox.ro. Acesta a ramas in Istoria Bisericii ca fiind cel care a increstinat Armenia la inceputul secolului al IV-lea. De viata si activitatea Sfantului Grigorie este legata in mod direct raspandirea cultului sfintelor moaste in Armenia, prin cel putin trei evenimente semnificative.
Filip Stan
29 sept. 2017, 18:15
Calendar Ortodox. Ce sfinţi sărbătorim sâmbătă

Sfantul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei s-a nascut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat in Armenia. Traditia armeana il prezinta ca descendent al unei familii nobile. Inca de prunc Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei, unde a fost crescut in credinta crestina si botezat. Tot aici se casatoreste si are doi fii: pe Vhartanes si Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al imparatului armean Tiridates) ne informeaza ca Grigorie a revenit in Armenia pentru a-si increstina conationalii. Acesta va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat, atragandu-si mania lui Tiridat, care il supune torturilor. In cele din urma, Grigorie izbuteste sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si intreg poporul. Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei.

Sfantul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai sai. Aristages a fost succesorul tatalui sau la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat si la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma impreuna cu Tiridates.

Spre sfarsitul vietii, Sfantul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viata solitara intr-o pestera din Manyea, in provincia Taran. Moare in salbaticie. Niste pastori ii gasesc trupul si, nestiind cine era, au ridicat deasupra lui o movila de pietre.

Sfantul Grigorie Luminatorul, primul episcop al Armeniei si increstinatorul poporului armean, a trecut la cele vesnice dupa 31 de ani de pastorire. O particica din moastele sale se afla la Biserica „Sfantul Gheorghe” – Vechi din Bucuresti. Paraclisul „Sfantul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei”, din Resedinta Patriarhala, isi sarbatoreste pe 30 septembrie, hramul principal.

Moastele Sfantului Grigorie Luminatorul

Momentul trecerii Sfantului Grigorie la cele vesnice este invaluit in taina. Dupa ce a “luminat” Armenia propovaduind credinta crestina in numeroase regiuni ale ei si in Caucaz, Sfantul Grigorie s-a retras din lume, intr-o regiune montana unde a trait in liniste. Dupa o vreme, Sfantul Gigorie ar fi murit in singuratate, in jurul anului 328.

Ulterior, se pare ca niste pastori au gasit moastele sale, pe cale le-au inmormantat in chip smerit. Dupa un secol, moastele sfantului au fost descoperite in mod minunat, de catre un ascet pe nume Garnik, care le-a luat si le-a inmormnat la Tordan, locul unde erau inmormantati regii Arsacizi ai Armeniei.

Descoperirea lui Garnik este plasata in timpul domniei Imparatului Zenon (474-491). Insa acest fapt, creeaza o mare problema de cronologie.

Istoricul armean Iovhannes Draskhanakertci afirma ca trupul regelui Tirdat, sub domnia caruia Sfantul Grigorie a convertit Armenia, a fost inmormantat langa cel al Sfantului Grigorie.

Intr-un alt pasaj, Iovhannes spune ca in jurul anului 650, cand Catolicosul Nerses III a construit catredrala Zwartnots, inchinata Sfantului Grigorie, a pus moastele sfantului, pe care le-a adus din Tordan, sub patru coloane ale marii catedrale circulare, iar capul sfantului, l-a asezat intr-o racla din biserica, pentu a fi vazut de credinciosi.

La sfarsitul secolului al VII-lea, apare prima marturie bizantina cu privire la moastele Sfantului Grigorie.

Se pare ca in timpul persecutiei iconoclaste din secolele VII-VIII, capul si o parte din moastele Sfantului Grigorie au fost duse la Napoli. Capul se pare ca ar fi ajuns la Roma dupa aceea, deoarece 1628, a fost dus inapoi la Napoli in noua manastire Sfantul Grigorie Armeanul (San Gregorio Armeno).

Mana dreapta a Sfantului Grigorie Luminatorul

Mana dreapta a Sfantului Grigorie Luminatorul are o istorie tumultoasa deoarece, pe seama ei, a luat nastere in Armenia o traditie potrivit careia posesia acesteia confera legitimitate episcopului sau episcopilor pentru a accede la demnitatea de Catolicos.

Nu exista o dovada sigura care sa demonstreze cand anume mana dreapta a Sfantului Grigorie ar fi devenit o parte distincta, separata de restul trupului. Cei mai multi istorici spun insa ca cel mai probabil s-ar fi intamplat in secolul al IX-lea.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

– Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare;

– Sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele impreuna cu Sfanta Ripsimia;

– Sfantului Mucenic Stratonic;

– Sfantului Mucenic Mardonie;

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre