Dacian Cioloş: Să se conştientizeze că nu se poate dezvolta economia României cu angajaţi la stat

Fostul premier Dacian Cioloş consideră că ar trebui să se conştientizeze la nivelul conducerii statului şi a clasei politice că nu se poate dezvolta economia României când jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat, nu în mediul privat, scrie MEDIAFAX.
Romania TV
30 sept. 2017, 16:34
Dacian Cioloş: Să se conştientizeze că nu se poate dezvolta economia României cu angajaţi la stat

Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) la o dezbatere despre puterea economică a Germaniei, că bunăstarea aşteptată de politicieni se va vedea în buzunarele românilor în urma creării de locuri de muncă în economie.

Ar trebui să se conştientizeze la nivelul conducerii statului şi a clasei politice că nu poţi să dezvolţi economia României atunci când jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat şi se crează oportunităţi de angajare la stat nu în mediul privat. E important să conştietizăm de unde vine bunăstarea aceea despre care vorbim, pentru că asta vor să vadă politicienii, bunăstarea şi creşterea economică în buzunarele românilor. Ca să ajungă în buzunarele românilor, trebuie să vină de undeva bunăstarea asta şi ea nu vine în nici un caz prin crearea de locuri de muncă la stat, ci trebuie create locuri de muncă în economie”, a spus Cioloş.

Acesta susţine că ar trebui să fie revăzut sistemul de formare profesională din România, astfel încât să nu fie culpabilizaţi oamenii care urmează şcoli profesionale.

Să nu îi înghesui în facultăţi şi să scoţi diplome pe bandă rulantă şi îi înjoseşti cumva din punct de vedere al percepţiei publice şi sociale pe cei care merg la şcolile profesionale. Scurtătura pentru a face acest lucru în România ne duce la o conlucrare cu mediul privat, performant din industrie. Ar trebui continuat acest gen de lucruri, indiferent cine e la guvernare, dacă obiectivul este de a crea bunăstare în România producând valoare adăugată, nu împrumutând bani pentru ca generaţiile care vin să aibă ce rambursa”, a mai spus fostul premier.

Dacian Cioloş a subliniat că, în România, decizia politică devine populistă, nefiind luate decizii pe termen mediu şi lung, ci decizii pe termen scurt, care asigură voturi în cazul unor alegeri.

E foarte greu să vezi rezultate din anumite acţiuni atunci când ai o perioadă scurtă de timp în care iei decizii, trec câteva luni de zile şi vin ceilalţi şi mătură tot. Pentru mine cel mai greu moment nu a fost în timpul guvernării ci după guvernare, în primele luni după instalarea noului guvern când am văzut că au măturat lucrurile pe care le-am făcut, doar pentru că le-am făcut noi şi nu ei. (…) Orice guvern care ar fi putere în România în următorii 5 – 10 ani, nu se poate fără investiţii şi în infrastructură şi în forţa de muncă, în educaţie şi în sănătate. Ne trebuie onestitate şi cinste în modul în care facem educaţia şi sănătatea şi apoi să investim şi bani”, a menţionat Cioloş.

La dezbaterea organizată în Aula Magna a UBB, în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, au mai participat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, şi oameni de afaceri.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Trecerea NU mai e liberă. Românii obligați să prezinte actele din mai 2025. Se declară și banii cash
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiuri bizare de Paște. Unde se fură din cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
1.000 lei, mărire la pensie. Șeful Casei de Pensii, anunț oficial înainte de Paște: Pot să vă asigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se merge la biserică în Noaptea de Înviere și ce semnifică Lumina Sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul