Spanacul nu trebuie niciodată reîncălzit şi asta deoarece nitraţii pe care această legumă îi conţine pot deveni foarte periculoşi pentru organism şi chiar cancerigeni. Atunci când spanacul îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.
Spanacul poate deveni periculos şi pentru cei care suferă de anumite boli. Leguma nu este indicată celor care suferă de de guta, hepatita, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni.
Pe de altă parte, spanacul are si proprietati terapeutice.
Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.
De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen.