”Niciun depozit din județul Cluj nu este conform, sunt șase și toate neconforme. Deșeurile din județul Cluj s-au plimbat prin toată țara, la Alba, la Bihor, la Odorheiul Secuiesc, oriunde, dar numai depozitarea lor într-un depozit conform nu s-a făcut. Sunt foarte întârziați cu punerea în aplicare a SMID-ului, au avut bani din fonduri europene pentru perioada 2007 — 2013, proiect care s-a fazat, nu s-a finalizat. Depozitul ar trebui să fie finalizat în 2020. Le voi face astăzi grafic de lucrări celor de la Consiliul Județean Cluj și vom veni în fiecare lună, alții au făcut absorbții de sute de milioane de euro, acesta de ce nu se poate face? De ce să punem sănătatea populației în pericol? De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca și de la CJ Cluj? Este inadmisibil. Să vedem dacă plouă cum toate deșeurile sunt în stradă. Clujul are situația cea mai grea, cea mai urâtă și nu știu ce județ o să își mai permită să primească deșeurile din județul Cluj”, a spus Grațiela Gavrilescu.
Ea a mai afirmat că va fi foarte drastică cu toate instituțiile Ministerului Mediului de la Cluj, dacă acestea nu își îndeplinesc atribuțiile.
”Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, pentru că este o pată neagră pe toată zona aceasta de plin centru al Ardealului și este inadmisibil, a depășit cu mult ceea ce se întâmplă la Brașov. (…) Este inacceptabil ca fiecare clujean, fiecare român, să plătească pentru o proastă gestiune a banului public din cauza celor de la județul Cluj. Ne interesează siguranța cetățeanului. (…) Vreau să văd cu ce soluție vine CJ Cluj, dar vreau să fie una sustenabilă, pertinentă și rapidă. (…) Este inadmisibil, am tras un semnal de alarmă din momentul în care vremea rea a început să apară”, a completat ministrul Mediului, conform Agerpres.
Grațiela Gavrilescu, însoțită de specialiști din cadrul Ministerului Mediului, a verificat, luni, modul în care autoritățile județene gestionează situația depozitelor de deșeuri. De asemenea, ea a avut discuții, la Prefectura Cluj, cu autoritățile județene și cu reprezentanții instituțiilor de mediu din județ, ai DSP Cluj, ai ADI Cluj-Napoca și ai ABA Someș-Tisa, privind problema depozitului de deșeuri Pata Rât, dar și alte aspecte importante de mediu.