Potrivit sursei citate, numărul cererilor de finanțare pe proiecte de cercetare depuse este de trei ori mai mare decât anul trecut, iar până în noiembrie/decembrie proiectele selectate vor primi finanțările.
Pentru finanțarea proiectelor de cercetare depuse pentru a fi susținute financiar de la bugetul de stat, Ministerul Cercetării și Inovării a alocat un buget de circa 2 miliarde de lei, cu 10-12% mai mare decât cel de anul trecut.
În afara proiectelor depuse pentru a fi finanțate de la bugetul de stat mai există alte circa 300 de proiecte depuse pentru a fi finanțate din bani europeni.
„Cereri de finanțare în curs de evaluare sunt în jur de 10.000, nu au fost niciodată așa de multe. Anvelopa financiară de anul aceste, cu tot cu creditele de angajament, este de aproape două miliarde lei. Rata de succes pe care o asigurăm în acest moment pe nivel de bugetare maximă ar fi undeva de 15%. Deci, la 100 de proiecte 15 obțin finanțarea, peste media europeană, care este undeva 8-10%. Acum, în curs de evaluare sunt în jur de 10.000 de cereri, dar per total vor fi evaluate până în decembrie în jur de 12-14.000. Finanțarea se face de la bugetul de stat. Ca număr de proiecte în evaluare sunt de trei ori mai multe ca anul trecut, iar execuția bugetară va fi cu 10-12% mai mare ca anul trecut. Mai sunt în evaluare circa 300 de proiecte cu cofinanțare pe fonduri de la Comisia Europeană”, a spus Georgescu, conform Agerpres.
Ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, a participat, luni, la deschiderea anului universitar la facultățile de Economie și Administrarea Afacerilor și cea de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.