„Cea mai mare așteptare, astăzi, în mediul investițional românesc este Fondul Suveran. Dezbaterea pe care am avut-o recent împreună cu jucătorii pieței ne-a arătat că există clar diferențe mari între ceea ce dorim noi în piața de capital și forma actuală a actului supus dezbaterii publice. Aici este rolul nostru de a prezenta, în cadrul dezbaterilor publice și, mai ales, în cadrul dezbaterilor care vor urma la nivel parlamentar, avantajele unui fond suveran transparent cu raportări, cu guvernanță corporativă în care toate participațiile statului care intră în Fondul Suveran să fie listate, iar într-un viitor, însuși Fondul Suveran să fie listat pe piața reglementată”, a spus Ursache.
Oficialul ASF a arătat că integrarea în Uniunea Europeană nu poate fi făcută doar cu entuziasm și cu dorința de a alinia legislația noastră la legislația europeană.
„Ea trebuie să mai însemne și altceva: continuarea procesului de eliminare a tuturor barierelor. Nu vreau să vă aduc aminte de acum 4 ani când existau bariere neconstituționale, precum interdicția unor fonduri de investiții de a deține acțiuni la alte fonduri, altele care perturbau piața concurențială”, a susținut vicepreședintele ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București și Depozitarul Central organizează, marți, World Investor Week, o inițiativă susținută de Organizația Internațională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare.
Piața de capital trebuie să suplinească lipsa apetitului investițional din sistemul bancar și nu putem discuta economia unui stat național în afara unei piețe de capital puternice, a declarat, marți, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
„Astăzi nu putem discuta economia unui stat național în afara unei piețe de capital puternice, transparente și asta cred că este așteptarea pe care investitorii o au de la decidentul politic. Ce am văzut pe agențiile de știri? În primele 9 luni ale anului, la nivel mondial, avem 1.700 de IPO-uri, cu valori uriașe, de miliarde. Iată banii care există nu numai la investitorii de retail, dar la investitorii instituționali care asigură finanțarea economiilor lor naționale. Ar trebui să mă opresc aici și să spun că acesta ar trebui să fie și viitorul investițional în România și să transmit mesajul meu tuturor decidenților politici care, din 2012-2013, nu și-au mai exercitat în calitatea de acționar, de emitent, statul român, prin prezența pe piața bursieră românească”, a spus Ursache.
Acesta a precizat că, din punct de vedere al integrării europene, sunt doar câteva sectoare care au ajuns la nivelul pe care Uniunea Europeană și Comisia Europeană și le-au propus.
„Unul dintre aceste sectoare, în afară de cel bancar, de sectorul IT și de cel energetic este sectorul pieței de capital. Suntem la numai un an distanță de a realiza piața unică europeană. Acest program ambițios pe care Comisia Europeană, alături de reglementator și l-a propus nu face decât să arate importanța pe care statele membre ale UE o acordă investițiilor prin piața de capital. Care sunt mutațiile care ne așteaptă aici? Întâi, informația în timp real și transparența oricăror operațiuni din piața de capital. Nu are rost să ne aducem aminte câte evenimente nedorite au existat în piața de capital și care și astăzi fac obiectul unor cercetări ale instituțiilor statului. Pasul acesta pe care îl facem este de a avea un sistem de raportare unic, un sistem de supraveghere unic la nivel european care înseamnă foarte mult pentru România”, a subliniat vicepreședintele ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București și Depozitarul Central organizează, marți, World Investor Week, o inițiativă susținută de Organizația Internațională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare.