Ordonanța prevede că ANCOM este condusă de un președinte și doi vicepreședinți, numiți pe baza propunerii Guvernului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.
Propunerile nominalizează candidați pentru cele trei funcții și se înaintează Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în termen de 30 de zile de la data vacantării funcțiilor, stipulează actul normativ.
Potrivit expunerii de motive, înainte de apariția acestei ordonanțe, legislația stabilea că șefia ANCOM este asigurată de către un președinte și doi vicepreședinți numiți de către președintele României, la propunerea Guvernului.
„Măsura este justificată de necesitatea corelării între statutul juridic al ANCOM, de autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub controlul parlamentar, și modalitatea de numire a conducerii acestei autorități. Totodată, această soluție legislativă oferă cele mai importante garanții de independență, coerență și stabilitate funcțională a ANCOM”, explică Guvernul în expunerea de motive.
Camera Deputaților este prima Cameră sesizată pentru acest proiect, iar Senatul este for decizional.