Ca o regula generala, satisfactia in viata este cu atat mai puternica cu cat traiesti mai mult. Intre 18 si 30 de ani, cei mai multi dintre oameni considera ca fericirea lor se afla pe o panta descendenta, apoi, pentru o perioada scurta, ca merge linear pentru a crede ca merge din nou in jos pe masura ce se apropie de 40 de ani. Cele mai multe persoane aflate la varsta a doua au impresia ca, din punctul de vedere al fericirii, viata lor se afla la cel mai scazut punct de pana atunci.
Apoi, ceva neasteptat se intampla. Lucrurile incep sa ia o turnura pozitiva. Pana la 60 de ani sunt la fel de veseli cum erau la 18 ani. Pana 70 de ani, persoana medie este mai satisfacuta cu viata sa decat a fost vreodata pana atunci.
Lucrurile sunt cu atat mai uluitoare cu cat viata amoroasa este aproape inexistenta cam la aceeasi varsta. Oare de ce oamenii sunt incapabili sa se bucure de cele mai frumoase lucruri cand se afla in floarea varstei? Potrivit oameniilor de stiinta, odata cu inaintarea in vasta, o persoana invata cum sa-si gestioneze cu eficace emotiile, dupa ce o viata intreaga a fost condusa de ele.
Dupa 80 de ani, satisfactia legata de viata incepe din nou sa scada, insa nu va ajunge niciodata la fel de jos ca atunci cand era in jurul varstei de 40 de ani. De altfel, dupa 90 de ani incepi din nou sa te bucuri de cel mai mic lucru bun.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.