Pentru a intra în posesia extrasului de cont, doritorii trebuie să se prezinte personal la sediul instituţiei din Bucureşti, B-dul Carol I nr. 34-36, etajul 3, cu actul de identitate în original.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucureşti şi Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale din România organizează, în săptămâna 2-8 octombrie, o serie de evenimente care au drept scop conştientizarea importanţei şi rolului educaţiei financiare.
În marja acestui program, Depozitarul Central – instituţie care are rol, între altele, şi de registru al acţionarilor – va elibera gratuit extrase de cont. Obţinerea unor astfel de extrase de cont, care în mod normal se eliberează contra unor sume modice, s-a dovedit a fi foarte utilă în anii trecuţi, după ce mai mulţi români au fost identificaţi ca datori la Fisc cu sume de aproximativ 500 de lei pentru că erau acţionari fără să ştie şi au fost înregistraţi ca încasatori ai unor dividende chiar şi de numai 1-2 lei. Mulţi dintre acţionarii care au primit titluri de proprietate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (marea „cuponiadă” din anii ’90) mai deţin încă acţiuni reziduale la Societăţile de Investiţii Financiare chiar dacă şi-au vândut cupoanele. Aceste deţineri reziduale, de 1-2 lei, sunt tratate fiscal ca „venituri din investiţii” şi taxate cu sute de lei pe an.
Milioane de oameni s-au aflat în situaţia că, deşi nu ştiau că sunt acţionari (ori aveau convingerea că nu mai sunt acţionari), aveau de fapt în conturi venituri din dividende de câţiva lei care i-au transformat automat în plătitori de contribuţii sociale de sănătate, datoria la Fisc ridicându-se la peste 500 de lei pe an. Astfel de extrase de cont – care arată adevăratele deţineri pe piaţa de capital – pot fi obţinute acum de la Depozitarul Central.
Acţiunile de promovare financiară din această săptămână se desfăşoară sub egida World Investor Week (WIW – „Săptămâna Internaţională a Investitorului”), o iniţiativă susţinută de Organizaţia Internaţională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO).
World Investor Week este un eveniment în cadrul căruia comunităţi întregi îşi unesc eforturile într-o campanie internaţională a investitorilor pentru a stimula o mai bună cunoaştere a mediului financiar, prin diseminarea unor mesaje-cheie legate de educaţia şi protecţia investitorilor, precum şi prin promovarea oportunităţilor de învăţare pentru aceştia. Evenimentul se desfăşoară în peste 70 de ţări din întreaga lume.
ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.