UPDATE: Președintele Comisiei de control al activității SRI, Claudiu Manda, a declarat că din audierea omului de afaceri Sorin Stratinsky au reieșit elemente ce vor face obiectul unei verificări la Serviciul Român de Informații și a adăugat că acesta a povestit, între altele, că a fost interceptat în baza a peste 3.200 de mandate de ascultare emise pe Legea siguranței naționale, dar că nu a fost acuzat niciodată de infracțiuni de siguranță națională, ci în dosare de corupție.
„Domnia sa a venit cu un memoriu de 12 pagini care a ținut să fie înregistrat la comisie și este înregistrat la comisie. A venit cu un set de documente din dosarele domniei sale, care rămâne spre studiu la comisia noastră, ele toate sunt în copie. În mare, a spus o parte dintre lucrurile pe care le-am auzit, cel puțin și în spațiul public, de la domnul Dragomir. Și vorbea de cazurile domniei sale, spunea spre exemplu că între unul dintre mandatele de interceptare și al doilea dintre mandatele de interceptare numărul de înregistrare pleca de la 1.800 până la 5.000. Și spunea că sunt 3.200 și ceva de numere de ordine ale mandatelor de interceptare în șase luni de zile, în perioada anului 2009, în jur de 3.500, de altfel”, a declarat Claudiu Manda, la finalul ședinței Comisiei de control al activității SRI.
„La fel, a făcut o precizare care nu știu cât de mult intră în sarcina SRI, că a fost acuzat de încălcarea Legii incompatibilităților și a conflictului de interese și a fost anchetat de DNA și încă o serie de lucruri care sunt cumva specifice comisiei, pe care urmează să le verificăm. Sunt o parte dintre lucrurile pe care le-am și reținut în sarcina comisiei noastre și pe care avem să le verificăm, dar cred că mai avem de parcurs audieri, ca după aceea să avem o imagine de ansamblu și o verificare la Serviciul Român de Informații”, a declarat Manda.
El a menționat, în același context, că pe ordinea de zi a comisiei s-a aflat și un aviz pe rectificarea bugetară pentru Serviciul Român de Informații care a fost unul pozitiv.
Potrivit lui Manda, următoarea ședință a comisiei va avea loc joia viitoare.
*
„Am un set de documente pe care vreau să le depun astăzi în comisie referitor la toată perioada aceasta 2009 — 2015 în care am fost supus unor măsuri de supraveghere din partea binomului SRI — DNA. Sunt mandatele pe siguranță națională obținute pe Legea 535, raportat la Legea 51, articolul 3 , literele f și l, obținute începând cu 28.04.2009, cel puțin acestea sunt în posesia mea, care au continuat timp de patru — cinci ani de zile. Ulterior, din aceste convorbiri, probabil, s-au identificat martori vulnerabili… Timp de cinci ani de zile m-au interceptat zi de zi — audio, video, foto, emailuri, absolut tot. După care mi-a inventat niște dosare DNA-ul cu ajutorul unor martori vulnerabili sau chiar cu oameni sub acoperire. (…) Sunt mandate de interceptare, mandate de supraveghere emise la cererea PÎCCJ, pe când doamna Kovesi era procuror-șef, la cererea SRI-ului”, a susținut Sorin Strutinsky înainte de intrarea la audieri la Comisia parlamentară de control al activității SRI, întrebat ce documente va prezenta în fața parlamentarilor.
Omul de afaceri a precizat că nu a avut niciodată vreo calitate într-un dosar de siguranță națională.
„Nu știu să fi făcut fapte care să aibă legătură cu atingerea acestui drept al României, de siguranță națională, nu mi s-a comunicat nimic. Am constatat că am fost urmărit, din dosare publice deja, și cer comisiei, care e singura ce poate interveni într-o formă sau alta, să clarifice implicarea SRI în această activitate de urmărire penală pe care eu o consider evidentă”, a spus Strutinsky, conform Agerpres.
El a menționat că „probele” aflate în posesia sa sunt din dosare publice.
„Sunt din dosare publice, abia acum anumite dosare au ajuns în instanță și am putut avea acces la ele, unele sunt din dosarele mele”, a afirmat Strutinsky.
Omul de afaceri a adăugat că nu știe ce a declarat Daniel Dragomir la Comisia SRI, precizând că documentele pe care le va prezenta sunt descoperite de el, dar că o parte din afirmațiile fostului ofițer SRI și le însușește. „Sunt evidente”, a arătat el.
În același context, senatorul PSD Claudiu Manda, președintele Comisiei de control al activității SRI, a declarat că prezența lui Strutinsky la forul pe care îl conduce este urmare a unui memoriu pe care omul de afaceri l-a depus, evitând să răspundă, întrebat de presă în acest sens, dacă cel audiat este în lista celor 65 de persoane indicate de fostul colonel SRI Daniel Dragomir.
„Nu pot să răspund dacă domnul Strutinsky este pe lista celor 65 sau nu. Pot să vă spun doar că domnul Strutinsky a înaintat către Comisia de control al activității SRI, înainte să fiu eu președinte, un memoriu, săptămâna trecută a revenit, cred, cu un memoriu, și atunci am hotărât să îl invităm la comisie pentru a discuta aspecte pe care dumnealui le prezintă comisiei în ceea ce privește activitatea SRI, eventual lucruri care domnia sa consideră că au fost făcute cu nerespectarea legii sau la limita legii. Asta rămâne să ne edificăm noi și după aceea să întrebăm la SRI dacă lucrurile acestea sunt adevărate și cum s-au derulat”, a precizat Manda.
Fiind întrebat despre acuzele pe care i le-a adus liberalul Cezar Preda, membru al comisiei, potrivit cărora se întâlnește cu cei chemați la comisie înainte de audieri, Claudiu Manda a spus că s-a întâlnit și cu Sorin Strutinsky înainte de intrarea la comisie.
„E o chestiune pe care am discutat-o cu colegii la comisie, domnul Preda nu venise în momentul acela, plus că înainte de a intra în comisie aș fi vrut să mă pun la punct cu aceste lucruri. Sunt totuși de 14 zile în cadrul comisiei și sunt tot felul de spețe noi. Nu îi răspund domnului Preda, nu este prima declarație a domniei sale. Pot să vă spun că nu mă surprinde, nici declarația, nici canalul media folosit”, a declarat șeful Comisiei de control al activității SRI.