Un birou local pentru respectarea standardelor în câmpul muncii a concluzionat în luna mai a anului 2014 că Miwa Sado, care lucra ca reporter la postul NHK din Tokyo, a făcut 159 de ore suplimentare, beneficiind de doar două zile libere în luna anterioară morții sale, deces cauzat de insuficiență cardiacă congestivă, în iulie 2013.
Reporter acreditat la Guvernul metropolitan din Tokyo, Sado a relatat despre alegerile de la vârful acestei instituții în perioada iunie-iulie 2013. Ea a decedat la 24 iulie, la trei zile după alegerile pentru stabilirea conducerii Camerei superioare.
NHK a declarat că a ținut evidența orelor lucrate de Sado pe baza declarațiilor personale și a sistemului de pontaj, însă a recunoscut că existau aspecte care necesitau îmbunătățiri.
Sado a început să lucreze pentru postul de televiziune în 2005 și a fost transferată la Tokyo în iulie 2010.
Masahiko Yamauchi, înalt funcționar în cadrul Departamentului de știri al NHK, a declarat că incidentul nu a fost o chestiune personală, ci ”o problemă pentru organizația noastră în ansamblul ei, inclusiv pentru sistemul muncii și modul în care sunt acoperite alegerile”.
Cu privire la motivul pentru cazul a fost făcut public după mai bine de trei ani, Yamauchi a declarat că postul de televiziune a ținut cont de dorința familiei care a dorit să se asigure că un astfel de incident nu se va repeta niciodată, precizează sursa citată.
”Chiar și astăzi, după patru ani, nu putem accepta realitatea morții fiicei noastre”, au declarat părinții lui Sado într-un comentariu difuzat de NHK.
În 2015, sinuciderea unei angajate a companiei Dentsu, pe nume Matsuri Takahashi, în vârstă de 24 de ani, și concluzia din 2016 a inspectorilor de muncă potrivit căreia evenimentul a fost cauzat de epuizare a declanșat o dezbatere la nivel național cu privire la condițiile severe de muncă din Japonia.