Ministerul a pregătit un plan de monitorizare şi păstrare a ordinii publice cu patrule ce includ 909 poliţişti de frontieră, 1.381 de pompieri şi angajaţi ai Apărării Civile, 108 poliţişti rutieri şi 164 de membri ai forţelor speciale, potrivit site-ului Novinite.com.
Maşinile de poliţie vor efectua misiuni de patrulare nu numai în jurul secţiilor de votare, ci şi al sediilor partidelor politice pentru a preveni vandalismul şi tulburarea ordinii publice. Toate instalaţiile de fabricare, depozitare şi vânzare de arme, muniţii, explozibli şi artificii au fost verificate.
Pe de altă parte, numele fostului premier Simeon de Saxa-Coburg, fostul ţar al Bulgariei, a fost şters de pe lista alegătorilor, potrivit cotidianului 24 Ceasa, care citează o purtătoare de cuvânt a acestuia, Galia Diceva.
Diceva susţine că în urmă cu doi ani, fostul premier şi-a schimbat adresa de înregistrare şi nu mai apare ca locuitor al satului Bania, ci ca rezident al palatului Vrana din apropiere de Sofia, ceea ce înseamnă că va trebui să voteze în capitală. În urma verificărilor, echipa ţarului a constatat că numele acestuia nu a fost inclus pe listele de vot.
Purtătoarea de cuvânt susţine că nu a primit nicio explicaţie pertinentă despre cum s-a întâmplat acest lucru, dar a primit asigurări din partea Comisiei Electorale Centrală că fostul premier poate fi inclus pe listă pe loc, dacă merge să voteze.
Birourile de vot s-au deschis duminică la ora locală 06.00 (06.00 ora României) în Bulgaria, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi municipale în care partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov este considerat favorit, relatează AFP.
Aproximativ 6.900.000 de alegători înscrişi urmează să desemneze în cadrul scrutinului majoritar succesorul preşedintelui socialist Gheorghi Părvanov, care a efectuat două mandate de cinci ani şi nu mai este elegibil. Şeful statului bulgar are funcţii în mare parte reprezentative: el este comandantul suprem al armatei şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale.
Cei trei principali candidaţi – conservatorul Rosen Plevneliev, considerat favorit, socialistul Ivailo Kalfin şi fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent – cer o mai bună intergrare a Bulgariei în UE, al cărei membru este din 2007.