Prinţesa Polonic vă prezintă câteva sugestii pentru murături.
Aşezaţi toate ingredientele în borcane. Distribuiți-le în mod egal sau în funcție de mărimea borcanului. Turnaţi deasupra apa sărată şi clocotită. Sigilați borcanele și gata! Ați obținut o garnitură ideală pentru mâncărurile de la iarnă. Nimic mai simplu şi mai gustos!
MURĂTURI ASORTATE – reţeta 1
Ingredinete:
● 2 căpăţâni de conopidă
● 1 varză albă mai mare tăiată în felii mai groase
● 2 verze roşii mai mici tăiate în 5-6 felii
● 1.5 kilograme de gogonele
● 3 kilograme de castraveţi
● 4-5 morcovi tăiaţi rondele
● 1 căpăţână de usturoi
● 2 mere sau gutui tăiate felii
● ardei iuţi
● 1.5 kilograme de ceapa tăiată mărunt
● 1 legătură mare cu frunze de ţelină
● 1 legătură mare de leuştean
● mărar uscat
● cimbru uscat
● 3-4 bucăţi de hrean tăiate în fâşii
● 1 pachet de piper boabe
● sare mare
Mod de preparare:
Conopida se desparte bucheţele, varza se taie în felii mai groase, se spală bine totul şi se începe punerea lor în butoi sau într-un borcan. Pe fundul vasului, se aşeză mărarul, cimbrul 3-4 crenguţe şi peste se aşează varza roşie, varza albă, ceapa, căţei de usturoi, morcovii tăiaţi rondele, 3-4 fâşii de hrean, câteva felii de gutui sau de mere şi ardei iuţi. Următorul strat va fi de castraveţi si gogonele, după care se completează cu morcovi, conopidă şi ardei iuţi.
Când vasul s-a umplut, se presară deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) şi se acoperă cu frunze de ţelină şi leuştean.
Între timp, se pregăteşte şi saramura. Într-un litru de apă, se adaugă 30 de grame de sare mare. În funcţie de cât de mare este butoiul sau borcanul în care se vor pune murăturile asezonate, se va calcula şi cantitatea de apă şi de sare necesară. Se pune atâta saramură, încât legumele să fie bine acoperite.
Se aşează peste legume o farfurie sau un capac şi peste se pune o greutate care să ţină legumele în saramură. Se acoperă cu un prosop şi se ţin la temperatura camerei aproximativ 6 zile până se acreşte. Apoi, borcanul sau butoiul cu murături asortate se închide cu un capac şi se pune la loc răcoros.
Sursă: Reţete culinare
MURĂTURI ASORTATE – reţetă 2
Ingrediente:
Pentru 10 kilograme de murături asortate:
● 6 kilograme de gogonele verzi,
● 1 kilogram de ardei kapia,
● 1 kilogram de morcovi curăţaţi,
● 200 grame de ţelină rădăcini,
● 100 grame de ţelină frunze,
● 400 grame de varză roşie,
● 400 grame de sfeclă roşie,
● 600 grame de conopidă,
● 40 grame de mărar uscat,
● beţe,
● 50 grame de usturoi,
● 25 grame de ardei iute,
● 50 grame de hrean.
Mod de preparare:
Murăturile asortate se spală bine cu multă apă rece, apoi se ţin 24 ore într-o soluţie concentrată de sare, astfel încât legumele să nu se înmoaie pe timpul conservării. După trecerea celor 24 de ore, murăturile asortate se scot din soluţie, se spală cu apă rece şi se aşează în borcane, alternând cu condimentele menţionate la lista de ingrediente. Se mai pot adăuga frunze de vişin, castraveciori, pepeni verzi mici sau gogoşari verzi.
Apoi, se toarnă saramură fierbinte până la gura vasului în care au fost puse murăturile asortate. După ce se răceşte, borcanul se leagă ermetic. În primele 3-4 zile, borcanele cu murături asortate se vor păstra la temperatura camerei, apoi se vor muta şi păstra în locuri uscate şi răcoroase.
Sursă: Gustos.ro
MURĂTURI ASORTATE – reţetă 3
Ingrediente:
● gogonele
● gogoşari
● conopidă
● ardei iute
● hrean
● mărar
● cimbru uscat
● apă
● oţet
● sare
● boabe de piper
● foi de dafin
Mod de preparare:
Se spală legumele. Conopida se desface bucheţele. Hreanul se curăţă şi se taie beţişoare. Gogoşarii se taie felii şi se opăresc în apă fiartă. Pe fundul borcanului se aşeză câteva crenguţe de mărar şi cimbru uscat. Se aşează toate legumele în borcan, alternându-le.
Se amestecă 2 litri de apă cu aproximativ 100 mililitri de oţet, 2 linguri de sare, boabe de piper şi foi de dafin şi se pun să fiarbă. Se lasă să se răcească şi apoi se pune în borcane peste legume.
Cantităţile sunt orientative în funcţie de cantitatea de murături asortatedorite.
Sursă: Bucătăraş.ro
Sursa: printesapolonic.ro