„Ați vorbit și despre birocrație. Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițele României, de aceea am insistat și am vorbit și în Guvernul nostru, am discutat despre un așa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuși. Sigur, convoaiele militare stau în șir la graniță, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuși să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spațiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianță, dar și pentru SUA”, a spus Fifor în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
În altă ordine de idei, ministrul Apărării a vorbit și despre dotările navale ale României.
Citeşte şi Teodor Meleşcanu a constatat o acumulare de forţe ruseşti şi armament la Marea Neagră
„Urmărim și reînnoirea capacităților maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele 8 programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puțin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutăm parteneri pentru a putea începe aceste lucrări și sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacitățile flotei rusești care este destul de prezentă în regiunile Mării Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidăm și forțele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare”, a menționat Fifor.
Ministrul Apărării a atras atenția și asupra problemei terorismului.
„Nu spuneam că terorismul în statele balcanice a crescut ca și număr, dar este în amenințările principale, la fel ca și migranții, la fel ca și Rusia, trebuie să fie luate în considerare. Sunt provocări și amenințări și trebuie să fim pregătiți pentru ele. Recent, România de devenit o ușă pentru migranți pe coasta Mării Negre și ne confruntăm cu aceste probleme și considerăm că este o problemă nouă pentru România și îi acordăm o atenție sporită”, a arătat el.