„Bravo, Simona! Suntem mândri de tine”, au spus tricolorii după antrenamentul susţinut în Danemarca.

Naţionala de fotbal a României va întâlni Danemarca, duminică, de la ora 19.00, la Copenhaga, în ultima etapă a grupelor de calificare la Cupa Mondială din 2018.

viewscnt

 

Simona Halep s-a apucat de tenis la 4 ani. Și-a sacrificat copilăria, dar nu-i pare rău. A făcut ce i-a plăcut, a muncit enorm, a câştigat faimă şi bani. Iar noi am câştigat un sportiv care, după mulţi ani, a dus din nou România în istoria tenisului mondial.

Ioan Stan este antrenorul care a descoperit-o pe Simona. Când era mică, juca fotbal cu băieții și alerga bine, își amintește el.

Din 2013, Simona Halep ne ţine pironiţi în faţa televizoarelor la fiecare mare meci. Harta performanţelor sale e impresionantă. Are în palmares 15 titluri WTA la simplu şi alte 11 finale.

Cele mai importante momente ale carierei rămân, totuși, cele două finale de la Roland Garros. Sportul de performanţă a facut-o sa treacă prin toate stările: euforie, extaz, tristeţe sau neputinţă.

Ambiţioasă și perseverentă, dar totuşi timidă… Simonei îi place să câştige. Şi joacă de plăcere, nu pentru bani. Bani a strâns destui. A câștigat peste 19 milioane de dolari din premii. Dar şi investiţiile în pregătirea ei au fost uriaşe.

Nu-i place să fie în centrul atenţiei, joacă tenis din pasiune, nu poate sta departe de teren mai mult de trei zile.

În peste două decenii de când s-a apucat de tenis, racheta i-a devenit o prelungire a braţelor. Pasiunea şi determinarea le-a avut de copil dar, în timp, a învățat să-și controleze mai bine emoţiile.

Şi tot sportul de performanţă a făcut-o să guste şi din paharul amar al singurătăţii, mai ales când a pierdut.

Istoria se scrie însă cu sacrificii. Iar ca să ajungă aici, Simona Halep a muncit enorm. Familia e punctul ei de sprijin, pe Justine Henin o are drept idol şi la Gheorghe Hagi se uită cu admiraţie.

Când va lăsa racheta din mână, Halep va ieşi definitiv din teren. Nu mai vrea nicio conexiune cu această lume. Îşi doreşte, în schimb, o familie şi copii.

După trei încercări ratate, Simona Halep trece, în cele din urmă, pe primul loc al clasamentului WTA, după ce, sâmbătă, ÎN DIRECT la Digi Sport 2, a învins-o pe Jelena Ostapenko în două seturi (6-2, 6-4) și s-a calificat în finala de la Beijing, ultimul turneu din categoria Premier Mandatory din 2017. Are mari șanse să încheie acest an ca lider mondial.

Calcule pentru păstrarea primului loc

În actualul sezon, după finala de la China Open, în care o va întâlni pe Caroline Garcia, duminică, de la 11:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2, românca va mai juca apoi doar la Turneul Campioanelor, din Singapore, acolo unde va fi prezentă pentru al patrulea an consecutiv.

De altfel, cu anumite excepții, majoritatea jucătoarelor calificate la WTA Finals vor merge direct în Singapore, după Beijing. Excepție fac Elina Svitolina, Caroline Wozniacki și Venus Williams, care vor merge la Hong Kong, săptămâna viitoare. Pe lângă acestea, Caroline Garcia și Johanna Konta sunt practic obligate să joace și la următoarele competiții, întrucât se află în luptă directă pentru ultimul loc care asigură calificarea la Turneul Campioanelor. Franțuzoaica este deja înscrisă la Tianjin, săptămâna viitoare, iar britanica ar trebui să participe la Moscova, în perioada 16-22 octombrie. 

Revenind la Halep, calculele depind, în primul rând, de victoria din finala cu Garcia de la Beijing. Dacă va câștiga, va ajunge la 6.025 de puncte în clasamentul WTA Race (cel care practic contează cel mai mult la finalul anului, întrucât determină jucătoarele calificate la Turneul Campionilor și el urmează să coincidă cu WTA Ranking la încheierea sezonului). Asta înseamnă că va avea un avans de 390 de puncte față de Muguruza și de 920 de puncte față de Pliskova.

Top 15 WTA Race în acest moment:

Până la competiția din Singapore, de sportiva din România se poate apropia însă Elina Svitolina (5.000 de puncte în prezent), în funcție de performanța pe care o va realiza în Hong Kong (turneu din categoria International, unde campioana va primi 280 de puncte).

În cazul în care ucraineanca va câștiga turneul la care va participa săptămâna viitoare, Top 4 WTA Race, înainte de WTA Finals din Singapore ar putea arăta astfel:

1. Halep 6.025 de puncte (dacă va câștiga finala de la Beijing)
2. Muguruza 5.635
3. Svitolina 5.225
4. Pliskova 5.105

Cum la realizarea clasamentului mondial se ține cont de punctele obținute de jucătoare în maximum 16 turnee (dintre care 11 trebuie să fie cele patru de Grand Slam, Turneul Campioanelor, cele patru Premier Mandatory și cele mai bune două Premier 5), după competiția din Singapore, punctele obținute acolo le vor substitui pe cele adunate la cel mai slab turneu din celelalte cele mai bune șase de care s-a ținut cont la realizarea WTA Race. Mai jos puteți vedea cum ar arăta clasamentul după eliminarea respectivelor puncte, în situația în care Svitolina va triumfa la Hong Kong, iar Halep va câștiga finala de la Beijing:

1. Halep 5.995
2. Muguruza 5.450
3. Svitolina 5.120
4. Pliskova 5.005

La Turneul Campioanelor, câștigătoarea acestuia va putea aduna maximum 1500 de puncte, deoarece va primi:

125 de puncte pentru fiecare meci jucat în grupe (maximum trei meciuri)
125 de puncte pentru fiecare victorie în grupe (maximum trei victorii)
330 de puncte pentru victoria din semifinale
420 de puncte pentru victoria din finală

Astfel, ținând cont de aceste calcule, Halep, dacă va lua titlul la Beijing, va avea nevoie să repete rezultatele Garbinei Muguruza, până în semifinale, inclusiv în Singapore, pentru a rămâne pe primul loc și la finalul anului.

Pentru a nu fi devansată de Svitolina sau Pliskova, Simonei îi sunt suficiente doar două victorii în turneul de final de an, asta dacă una dintre cele două va câștiga trofeul după ce se va impune și în toate partidele din faza grupelor.

Dacă va încheia anul pe primul loc, Simona Halep are mari șanse să fie principală favorită la Australian Open 2018 și să se bucure în premieră de acest statut la un turneu de Grand Slam. Posibilitatea ca românca să se regăsească într-o astfel de situație este cu atât mai mare, cu cât jucătoare precum Muguruza și Pliskova au obținut rezultate importante în prima săptămână a acestui an și vor trebui să-și apere punctele la începutul lui 2018.