Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, autocarele cu pelerini vor pleca din Voluntari luni seară începând cu ora 22.00, urmând să ajungă la Iaşi în cursul dimineţii de marţi. Autocarele vor fi parcate într-o zonă din apropierea Catedralei Mitropolitane, apoi credincioşii se vor aşeza la rând pentru a trece pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.
În total, sunt aşteptaţi să ajungă la Iaşi 6.000 de pelerini din localitatea Voluntari, primăria condusă de Florentin Pandele punând la dispoziţie 150 de autocare.
Primii pelerini s-au aşezat deja la rând încă de luni dimineaţă, fiind vorba despre un bărbat din Vrancea şi o femeie din Neamţ, ambii având peste 70 de ani. Cei doi au spus că în fiecare an vin la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi că rămân peste noapte în aer liber, pentru a se închina primii la moaşte, imediat ce acestea vor fi scoase din lăcaşul de cult.
CFR Călători a anunţat luni că în 11,12 şi 13 octombrie va fi introdus un tren suplimentar pe ruta Bucureşti-Iaşi, care va pleca din Gara de Nord la ora 22.00.
Totodată, va fi suplimentat numărul de vagoane la trenurile care fac legătura între Iaşi şi Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Galaţi.
Peste 150.000 de credincioşi sunt aşteptaţi în această săptămână la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, racla urmând so fie scoasă marţi dimineaţă din Catedrala Mitropolitană, în cadrul unei procesiuni religioase.
Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.
Sute de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în timpul pelerinajului de la Iaşi. Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.
Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie, şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare. În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 10-12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.