”Am constatat că Arenele BNR, evident că le-a primit moştenire de pe undeva la mama BNR-ului, că le-a luat de undeva, nu le-a luat de la un minister – undeva, în negura istoriei, se pare că nu mai există nicio hârtie şi că Arenele au venit la pachet cu nu ştiu ce clădire. Am rugat, începând de azi, pe cineva să cerceteze. Am înţeles că sunt la vânzare. O să vedem, am înţeles vreo două săptămâni că e vorba de vreo 30 şi ceva de milioane, ceea ce pe mine m-a suit pe pereţi”, a spus Tudose referindu-se la discuţiile legate de dreptul de utilizare a Arenelor BNR.
El a mai spus că i se ”pare o crimă ce se întâmplă”. ”Măcar deschide-le pentru copii. Nu ai bani, cu toate că aş spune că Banca Naţională… Domnule, banca asta naţională se spune că e a României. Credeţi că am putea să începem să ne gândim că e Banca Naţională a românilor, că ar trebui să fie şi pentru români nu pentru o noţiune aşa, pur şi simplu… Nu este în regulă ce se întâmplă. Eu cred că avem şi zei, mai mulţi decât ne trebuie”, a mai spus Tudose.
El a spus că a discutat subiectul cu Simona Halep, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, în cursul zilei. ”I-am întrebat foarte sincer dacă o luăm, o ia statul înapoi, o recuperăm de la cei care au… Am putea să o luăm cu bani de la buget, cu toate că Banca nu a cumpărat-o cu bani de la familiile lor, ci tot din profitul obţinut din banii românilor. Bun, dar o recuperăm să o redăm circuitului sportiv. Trecem peste. O recuperăm – unde o dăm, cui o dăm, cine să o aibă în administrare? Soluţia cred că este simplă – la Primăria Capitalei cred că e cel mai bine. Cred că doamna primar general Gabriela Firea va şti să o pună în valoare. Este o perlă în mijlocul Bucureştiului. Poate fi o bază sportivă de renume. Mai mult, noi putem organiza acolo turnee la nivel mondial”, a declarat premierul Tudose.
Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, miercuri, că există posibilitatea acţionării în judecată a Băncii Naţionale pentru ca Arenele BNR să revină la Ministerul Sportului, existând suspiciuni că Arenele nu au ajuns în mod legal în proprietatea băncii centrale. Întrebat dacă există posibilitatea unui proces pentru ca Banca Naţională să fie nevoită să înapoieze Arenele BNR patrimoniului Ministerului Tineretului şi Sportului, Ion Ţiriac a răspuns: ”Am ajuns la concluzia să-i dăm în judecată după ce am calculat luni de zile cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce-au făcut cu ea şi vreau să văd dacă cineva poate să judece normal. După părerea multor legişti, această bază nu s-a vândut corect, nu s-a vândut la un preţ real”.
Ion Ţiriac a spus că baza sportivă trebuie să fie dedicată sportului care a pierdut-o ”gratis”. Omul de afaceri a făcut aceste afirmaţii într-o declaraţie de presă care a urmat audierii sale în Comisia economică a Senatului. În cadrul audierii, Ţiriac a spus că este dispus să plătească Băncii Naţionale un preţ mai mare decât cel real pentru această bază sportivă, cu condiţia ca statul să facă investiţii suplimentare: un bazin olimpic şi patinoar olimpic destinate copiilor care vor să facă sport.
”Mulţumesc mult pentru că vă pierdeţi vremea, pentru că nu prea ne-a ascultat nimeni în ultimii 20 de ani (…) Istoria e foarte scurtă. Noi considerăm că ne aparţine oarecum şi nouă această bază (Arenele BNR – n.r.), care ne-a fost luată fără niciun fel de noimă, fără niciun fel de drept. Uitaţi, vă rog frumos să consideraţi o ofertă publică. Eu îi fac o ofertă guvernatorului o ofertă şi îi plătesc două ori, de patru ori, de 10 ori. Şi nici măcar nu îmi trebuie mie, că nu o duc la Monte Carlo. O las aici, o puneţi într-o funndaţie şi pe lângă ce e acum, mai faceţi şi bazin olimpic şi patinoar olimpic”, a spus în Comisia economică din Senat Ion Ţiriac.
Banca Naţională a României (BNR) a răspuns joi, într-un comunicat, acuzaţiilor potrivit cărora complexul Arenele BNR ar fi achiziţionat ilegal de către banca centrală, menţionând că terenul respectiv este proprietatea BNR din 1946.
„Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului”, se arată în comunicatul BNR, precizând că aceste informaţii au mai fost transmise şi în luna august 2017.