SFANTA PARASCHEVA 2017: Mii de credincioşi au luat parte la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

Câteva mii de credincioși din țară și din străinătate au venit la Iași pentru a lua parte la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în cursul dimineții de marți, în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Filip Stan
10 oct. 2017, 04:45
SFANTA PARASCHEVA 2017: Mii de credincioşi au luat parte la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

UPDATE: Peste 4.000 de pelerini aşteaptă la rând, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la sfintele moaşte, 13 persoane având nevoie de îngrijiri medicale în prima zi de pelerinaj.

SFANTA PARASCHEVA 2017. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane.

Un sobor de preoți, conduși de Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, purtat baldachinul cu moaște în procesiune pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după care urmează oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, precum și Sfânta Liturghie.

La procesiune au luat parte câteva sute de pelerini care au venit încă de luni la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

SFÂNTA PARASCHEVA. Programul pelerinajului: Marţi se scot moaştele Sfintei Parascheva. Joi, pelerinajul Calea Sfinţilor

Potrivit tradiției, moaștele vor fi scoase din Curtea Mitropoliei și vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinților” pe străzile din centrul Iașiului, după care vor fi reașezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până când se vor închina toți pelerinii sosiți la Iași de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiția spune că și-a împărțit hainele și hrana cu săracii, deși era mustrată de părinții ei. După moartea acestora, Parascheva a renunțat la avere și a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post și rugăciune.

Moaștele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reușit să le aducă la Iași, așezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinții Trei Ierarhi”.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaștele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ”Trei Ierarhi”.

În prezent, moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Deși Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
La ce temperatură să setezi aerul condiționat în mașină ca să consumi mai puțin combustibil
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Rusia a făcut anunțul ferm! Ucraina nu mai are de ales
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri