Acest randament a fost obţinut în condiţiile în care aproximativ 75% din investiţii au fost alocate în obligaţiuni şi 14% în titluri de stat, peste 90% din bani fiind direcţionaţi către economia românească.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) a centralizat o serie de statistici din care reiese că valoarea medie a unui cont în Pilonul II este de 5.500 de lei, dar există un milion de participanţi care au în cont peste 10.0000 de lei.
„Deja există persoane în plată la Pilonul II de pensii, şi numărul acestor persoane care intră în plată este în continuă creştere. Când vine scadenţa, beneficiarul primeşte întreaga sumă, într-o singură tranşă, şi aşteptăm noua lege privind plata pensiilor să vedem dacă vor apărea modalităţi de plată – disbursare – eşalonată”, a declarat Iulius Postolache, preşedintele APAPR, în conferinţa de prezentare a statisticilor Pilonului II.
Potrivit APAPR, trei din patru români se aşteaptă la o pensie de peste 500 de euro, dar în prezent doar 1,03% din pensionari primesc la final de lună o astfel de pensie. De asemenea, 35% din români nu economisesc deloc şi 36% economisesc mai puţin de 300 de lei pe lună. Iar la întrebarea „Ce vă împiedică să faceţi economii mai mari decât faceţi deja”, 70% din respondenţi au afirmat că veniturile reduse şi doar circa 5% au declarat că au încredere în pensia pe care o vor primi de la stat şi, astfel, nu consideră că vor avea nevoie de economii suplimentare.
„Românii au aşteptări mari de la pensia pe care o vor primi la bătrâneţe, deşi în acest moment nu pot să pună deoparte bani pentru a avea o bătrâneţe fără griji, iar diferenţa între aşteptările românilor şi realitatea curentă este foarte mare. În aceste condiţii, Pilonul II în forma sa actuală este singura formulă care poate oferi o speranţă pentru milioane de români că vor ajunge la o un nivel de pensie care să le asigure un trai bun. De asemenea, fondurile de pensii deja au un rol important în susţinerea economiei României şi în acelaşi timp adresează o nevoie socială acută pentru populaţie pentru economisire pe termen lung”, a mai spus preşedintele APAPR.
Şi Europa se confruntă cu provocarea menţinerii unui sistem sustenabil de pensie, în condiţiile în care raportul dintre populaţia de peste 64 de ani şi populaţia activă va creşte de la 28%, cât era în 2015, la 51%, până în 2050, potrivit OECD.
Dacă în 2013 populaţia Europei atingea 502 milioane de locuitori, până în anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori. În acelaşi timp, va creşte şi gradul de îmbătrânire a populaţiei: de la 13,3%, în prezent (persoane între 65-79 de ani) la 16,6%, în 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla: de la 5,1%, cât este în prezent, la 11,8%, în 2060. Ponderea forţei de muncă activă va scădea, de asemenea, de la 211 milioane de angajaţi (în prezent), la 202 milioane de angajaţi, în 2016.
Ţările cu cele mai bune sisteme de pensii din lume au mizat pe sisteme mixte de pensii, care îmbină pensia privată de stat cu pensia privată obligatorie. Astfel, Danemarca este considerată ţara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmată de Olanda şi de Australia.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România este o organizaţie profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele, a promova şi a dezvolta colaborarea şi cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private şi 3 bănci depozitare) şi are o reprezentativitate de 100% pe piaţa pensiilor private. APAPR apără interesele celor 7 milioane de participanţi (conturi individuale) la fondurile de pensii private şi este afiliată la Federaţia Europeană a Fondurilor de Pensii Private, PensionsEurope.