Potrivit raportului Camerei de Conturi Bistriţa, pentru anul 2016, bugetul Primăriei municipiului Bistriţa a fost prejudiciat cu o sumă de 32.433.338 de lei, fiind plătite nelegal o serie de lucrări care nu au fost executate, au fost stabilite eronat taxe şi scutiri de la plata taxei pe teren. În plus, municipalitatea nu ar fi acţionat împotriva lichidatorilor judiciari care nu au achitat creanţele după deschiderea procedurii falimentului.
Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că Primăria Bistriţa ar fi plătit nelegal o serie de lucrări executate la pârtia de schi în care primăria a investit 24 mii de milioane de lei. Pârtia a fost finalizată anul trecut, însă nu a putut fi dată în folosinţă din cauza mai multor probleme, inaugurarea fiind amânată pentru sezonul 2017 – 2018.
“Au fost confirmate la plată şi achitate lucrări de organizare de şantier constând în pietruire amplasament pentru care, la verificarea în teren, nu există indicii că s-a executat conform situaţiei de lucrări, pe o suprafaţă de 3500 de metri pătraţi, şi şoproane, care au fost facturate ca executate. Valoarea estimativă a abaterii, reprezentând plăţi fără temei legal pentru lucrări de organizare de şantier la pârtia de schi, este de 532.495 şi reprezintă contravaloarea materialul pentru care nu s-a făcut dovada punerii în operă”, se arată în raportul Camerei de Conturi.
O altă abatere imputată municipalităţii vizează nerecuperarea de la asigurator a sumei pentru reparaţiile efectuate la blocurile de locuinţe sociale, situate în localitatea Viişoara, ca urmare a incendiului produs în luna decembrie 2015. Atunci, un incendiu puternic a distrus mansarda unui de bloc de locuinţe sociale, incendiul fiind provocat de doi copii lăsaţi nesupravegheaţi.
„UATM Bistriţa nu a recuperat contravaloarea daunei de la asigurator, reprezentând reparaţiile efectuate la locuinţele sociale. Valoarea abaterii este de 965.192 de lei şi reprezintă valoarea cheltuielilor achitate de entitate nerecuperate de la asigurator conform poliţei de asigurare” se mai arată în raport.
Inspectorii Curţii de Conturi Bistriţa susţin că cea mai mare abatere, de 29,5 milioane de lei a fost cauzată de lipsa de implicare a municipalităţii în recuperarea de la lichidatori a sumelor datorate bugetului local de firmele falimentare.
„UTAM Bistriţa nu a acţionat în toate situaţiile împotriva lichidatorilor judiciari desemnaţi care nu au depus declaraţiile fiscale şi nu au achitat creanţele născute după data deschiderii procedurii falimentului. Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie abateri, aferentă eşantionului verificat, este de 29.497.046 de lei şi reprezintă obligaţiile de plată născute după data deschiderii procedurii falimentului pentru care nu au fost luate măsurile legale pentru achitarea acestora către lichidatorii judiciari”, se mai precizează în raportul Curţii de Conturi.
Primăria Bistriţa este acuzată şi de decontarea nelegală a cheltuielii navetei cadrelor didactice, de calcularea eronată a unor taxe şi scutiri de la plata taxei pe teren şi de plata unor servicii de publicitate mai mari decât preţul pieţei.