Incidența diabetului a crescut considerabil în decursul ultimilor 50 de ani, în paralel cu cea a obezității. În 2010 existau aproximativ 285 de milioane de oameni care sufereau de această boală, în comparație cu aproximativ 30 de milioane în 1985. Complicațiile pe termen lung provocate de glicemia ridicată pot include afecțiuni ale inimii, accidente vasculare, retinopatie diabetică în care este afectată vederea, insuficiență renală ce poate necesita dializă, și circulație deficitară a membrelor, care poate duce la amputare.
Cum se poate vindeca diabetul de tip 2
Medicii britanici au ajuns la concluzia că diabetul de tip 2 (afecțiune metabolică caracterizată de un nivel ridicat al glicemiei în contextul unei deficiențe relative de insulină) poate fi vindecat dacă bolnavul pierde un singur gram de grăsime din pancreas (trigliceride pancreatice), ajutând astfel la producerea de insulină.
Citeşte şi Aceste alimente previn OBEZITATEA, CANCERUL şi bolile de INIMĂ
Cercetătorii au realizat un studiu pe 27 de pacienți obezi, dintre care doar 18 erau diagnosticați cu diabet de tip 2. Toate aceste persoane au fost supuse unei intervenții chirurgicale minim-invazive bariatrice, prin care le-a fost montat un inel gastric pentru reducerea absorției substanțelor nutritive. După aceste operații toți pacienții au pierdut în greutate, însă nivelul de grăsime din pancreas a scăzut numai în cazul diabeticilor, concluzia fiind că nivelul de grăsime din pancreas este strâns legat de diabetul de tip 2.