IMPRESIONANT: Aproximativ 100.000 de pelerini participă la slujba Hramului Sfintei Parascheva VIDEO

Imagini impresionante la Iaşi. Aproximativ 100.000 de pelerini participă la slujba Hramului Sfintei Parascheva. Zeci de mii de sarmale au fost pregătite şi împărţite credincioşilor. Zeci de mii de pelerini, potrivit unor surse oficiale, și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă stând la un rând de aproximativ cinci kilometri și înfruntând frigul pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Întâi Mucenițe Tecla, care au fost aduse de la mănăstirea Neamț.
Iulian Tudor
14 oct. 2017, 07:17
IMPRESIONANT: Aproximativ 100.000 de pelerini participă la slujba Hramului Sfintei Parascheva VIDEO

UPDATE: Aproximativ 100.000 de pelerini participă la slujba Hramului Sfintei Parascheva. Peste 60.000 de sarmale au fost împărţite pelerinilor, sâmbătă, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oamenii aşezându-se la rând cu o oră înainte de finalul slujbei, pentru a prinde o porţie de mâncare. La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Iaşi Mihai Chirica, el inspectând oalele cu sarmale înainte ca mâncarea să fie împărţită celor care aşteptau la rând.

UPDATE: Peste 220 de persoane care au venit la Iași zilele acestea, în pelerinaj la Sfânta Parascheva, au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza frigului, nealimentației și a oboselii, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Ionuț Catană.

Peste 40.000 de pelerini au petrecut noaptea în frig pentru a se închina la moaștele Sf. Parascheva

Din cauza frigului, oboselii și a lipsei de mâncare, în cursul nopții 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Județean de Ambulanță, Crucea Roșie sau SMURD. Alte 14 persoane au avut nevoie de asistență medicală specializată, motiv pentru care au fost duse la spital.

Cei mai mulți dintre pelerini stau la rând din cursul zilei de vineri, special pentru a se închina sâmbătă, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum și la racla Muceniței Tecla. Moaștele celor două sfinte sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Iași va avea loc Slujba Sfintei Liturghii oficiată special de hramul Sfintei Parascheva. Ceremonialul religios se va desfășura în curtea Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citeşte şi SFÂNTA PARASCHEVA nu te lasă la greu: RUGĂCIUNEA care îţi îndeplineşte orice dorinţă

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din țară.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de neam bun și cu credință în Dumnezeu. Ea a primit o creștere aleasă și educație religioasă.

La 15 ani, aflându-se într-o biserică, a auzit cuvântul evanghelic „Cine va vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”. Profund marcată, a ieșit din biserică, și-a împărțit hainele săracilor și s-a hotărât să-și dedice viața lui Hristos. Astfel, a intrat într-o mănăstire de fecioare din orașul Ieracleea Pontului.

Petrecând cinci ani în acea mănăstire, s-a dus apoi să viziteze mormântul Domnului, din Ierusalim, unde a rămas într-o mică așezare de călugărițe pustnice de pe Valea Iordanului. La 25 de ani s-a reîntors în locurile natale și a locuit încă doi ani în biserica satului, după care a trecut la cele veșnice.

Câțiva ani mai târziu, în urma unor minuni petrecute la mormântul ei, moaștele sale au fost găsite întregi și neputrezite, fiind depuse în biserica Sfinților Apostoli din satul Epivat, pentru închinare și cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani.

Citeşte şi SFANTA PARASCHEVA 2017: Să o cinstim pe Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi

În anul 1223, țarul Ioan Asan al II-lea a strămutat moaștele Sfintei Parascheva la Târnovo, în Bulgaria, în catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cultul Sfintei Parascheva a trecut și la nordul Dunării, în cele trei țări române.

În anul 1393, după ce Bulgaria a căzut în mâinile turcilor, moaștele sale au fost dăruite, pentru trei ani, lui Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386-1418), ca apoi să ajungă în Serbia, la Belgrad, unde au rămas timp de 125 de ani.

După ce turcii au ocupat Serbia, moaștele sale au fost duse la Constantinopol, unde au fost răscumpărate de Patriarhia Ecumenică pentru 12.000 de ducați de aur, rămânând în catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani.

În 1641, acestea au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoștință pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.

În același an, moaștele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iași, fiind așezate cu cinste în biserica Sfinții Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iași, unde se află și în prezent.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită și data de sărbătorire a Sfintei Parascheva — 14 octombrie.

Citeşte şi SFANTA PARASCHEVA: Tradiţii şi obiceiuri pentru 14 octombrie. Ce nu e bine să faci în această zi

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
O turmă de mistreți lovită de o mașină în județul Mureș. Șoferul reținut pentru braconaj
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'