UPDATE. Premierul Mihai Tudose a ajuns la şedinţa coaliţiei de guvernare. Potrivit unor surse citate de România TV premierul nu ar vrea să-si asume prin Guvern pachetul privind legile justiţiei. În acest caz, proiectul de lege ar urma să fie trimis în Parlament.
Pachetul de legi pe Justiție a fost una dintre temele discutate luni în coaliția de guvernare, a declarat luni liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care nu exclude și procedura asumării răspunderii pe marginea acestuia.
„Am discutat (în coaliție — n.r.). S-a creat și o oarecare confuzie cum să n-ar exista o propunere legislativă în acest sens. Ar fi stupid, pentru că pe propunerea legislativă s-a pronunțat CSM-ul, s-au propus o serie întreagă de amendamente din perspectiva unor asociații ale magistraților, ale judecătorilor din România. Este nefiresc să spui că nu există. Nu există un proiect în forma finală pe baza observațiilor, propunerilor, amendamentelor făcute. Pe de altă parte, nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu chiar să fie adoptat în această sesiune și de Senat și de Cameră. (…) Senatul e decizional”, a precizat Șerban Nicolae, la Parlament.
El a menționat că se vor discuta, între altele, și acele propuneri care pun în aplicare directive europene care sunt ceva mai ușor de determinat și au un caracter oarecum imperativ.
„În primul rând, se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-aș vrea să le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii încătușați, de a da în detaliu acuzațiile ca și cum ar fi certitudini în privința unor fapte săvârșite și așa mai departe. În sfârșit, s-a lămurit toată lumea că în România este un mecanism destul de neeuropean și contraproductiv să tot prezinți oameni în cătușe, oameni acuzați de diverse fapte ca și cum ar fi certitudine săvârșirea lor și că trebuie să intrăm în rândul lumii, ca toată lumea”, a detaliat liderul senatorilor PSD.
„Ne vom întâlni în coaliţie luni, am stabilit, şi vom lua o decizie care va cuprinde mai multe proiecte de legi pe care să decidem dacă le vom iniţia în Parlament sau vor pleca prin procedura guvernamentală – legile justiţiei, parteneriatul public-privat, Fondul suveran de dezvoltare şi altele. Luni vom avea această decizie”, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea vineri, după CExN al PSD în care s-au votat înlocuitorii miniştrilor demisionari.
Întrebat de ce nu mai pleacă din Guvern acest pachet de legi ale Justiţei, Dragnea a răspuns: „Staţi că deocamdată nu l-am văzut. (…) În Guvern sunt nişte proceduri care durează mai mult – o lună, o lună şi jumătate şi suntem deja la mijlocul lui octombrie”.
El a precizat că speră ca ministrul Justiţiei Tudorel Toader să prezinte pachetul de legi pe Justiţie în această săptămână.
„Se pare că (ministrul Justiţiei, n.r.) mai lucrează la a însera unele propuneri care au venit din partea unor asociaţii de profil şi sperăm ca săptămâna viitoare să aibă o formă finală cu care, dacă decidem lunea asta, să vină în coaliţie şi pe urmă în Parlament”, a adăugat Dragnea, vineri, el reiterând intenţia politică a actualei coaliţii de guvernare ca pachetul de legi ale Justiţiei să fie adoptat în cursul sesiunii parlamentare actuale.
Conducerea PSD a decis ca modificările la Legile Justiţiei să fie promovate ca iniţiativă parlamentară, nu printr-un proiect asumat de Executiv, au declarat, vineri, surse social-democrate, ideea fiind enunţată la începutul săptămânii şi de premierul Mihai Tudose.
”Decizia pe care am luat-o a fost că vom promova Legile Justiţiei ca iniţiativă parlamentară, nu vor mai fi iniţiate de Guvern”, au declarat surse din conducerea PSD.
Premierul Mihai Tudose a declarat că pachetul de legi ale Justiţiei ar trebui trimis la Parlament astfel încât acesta să decidă, în urma dezbaterilor, care va fi forma lor finală.
”Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere…”, a spus premierul Tudose răspunzând unei întrebări privind traseul legislativ al legilor.
Şeful Guvernului a precizat însă că este nevoie şi de o decizie politică a conducerii coaliţiei de guvernământ.
”Teoretic, legile sunt încă la Ministerul Justiţiei şi mai aşteaptă nişte avize, inclusiv de la Comisia de la Veneţia”, a spus Tudose menţionând însă că viitoarea întrunire a Comisiei va avea loc în luna decembrie.