Carmen Dan a susţinut, de la tribună, că intenţia de organizare a unei comisii de anchetă privind pensionările din MAI a reprezentat ”un demers politicianist şi de imagine la care s-a răspuns printr-un vot în plen”.
Ministrul a spus că pensionările din ultima perioadă au avut drept cadru legal două acte normative: legea 223 privind pensiile militare, lege votată în Parlament aproape în unanimitate, şi Statutul poliţistului, modificat de Guvernul Cioloş în sensul în care permite pensionarea în anumite situaţii chiar şi la vârste de 45 de ani. Această modificare a fost adoptată de Camera Deputaţilor fără niciun vot împotrivă, a menţionat Carmen Dan.
Ea a precizat că, în acest an, până la 14 septembrie au ieşit la pensie 7.221 de angajaţi, iar în 2016 un număr de 12.500. Astfel, în prezent, MAi funcţionează cu 85% din numărul de funcţii – din cele 150.000 de posturi sunt în plată aproximativ 127.000. ”Asta nu înseamnă mai puţină siguranţă pentru cetăţean sau o vulnerabilitate în faţa fenomenului infracţional, dar este evident că orice pierdere de personal se reflectă în activitatea ministerului”, a spus ministrul, potrivit News.ro.
Carmen Dan a susţinut însă că infracţionalitatea la nivel naţional este în scădere cu 9,3 procente faţă de anul trecut.
Potrivit datelor prezentate de ministru, în 2015 au intrat în sistem 1.700 de angajaţi şi au ieşit aproape 3.000, în 2016 au intrat în sistem 5.000 şi au ieşit 12.500, iar în acest an au intrat în sistem 5.300 şi au ieşit 8.000, dintre care 7.200 cu drept la pensie.
Între măsurile luate de minister în aceste condiţii, Carmen Dan a enumerat: suplimentarea locurilor de agenţi şi subofiţeri din unităţile de şcolarizare, reducerea perioadei de şcolarizare de la doi la un an, introducerea modulelor de pregătire tactică pentru poliţiştii de la ordine publică şi rutieră, încadrarea din surse externe.
Carmen Dan a subliniat, totodată, că ”în niciun caz nu se pune problema ieşirii la pensie a vreunei persoane cu încălcarea legii”.
”Orice ieşire la pensie se face în baza unui raport individual de încetare a raporturilor de serviciu, verificat de specialiştii departamentelor de resurse umane, juridic şi apoi de casa de pensii. În cazul generalilor şi chetorilor, întregul dosar de pensie este verificat şi de Administraţia prezidenţială. (…) Ar fi fost un abuz din partea mea să nu aprob o solicitare de încetare a raporturilor de serviciu bazată pe un temei legal. Niciodată nu aş fi putut să încalc dreptul la pensie al vreunui angajat şi nu am făcut acest lucru”, a adăugat ministrul.
În opinia sa, ”ca parlamentar să pui la îndoială legalitatea ieşirilor la pensie dintr-o instituţie cum este MAI este mai mult decât o lipsă de încredere în instituţii, este o problemă de înţelegere a modului cum funcţionează instituţiile statului”.
Carmen Dan a explicat că poliţiştii sau militarii care au ieşit la pensie se pot reîntoarce în aceeaşi calitate dar numai prin concurs, iar după încadrare, plata pensiei încetează. Ea a menţionat că este posibil cumulul doar dacă o persoană este încadrată pe o funcţie la cabinetul demnitarului, dacă e numită ca demnitar sau dacă câştigă un concurs pentru un post de funcţionar public. Ea a spus că în MAI sunt 127.000 de funcţii în plată, din care doar 24 sunt funcţii la cabinetele demnitarilor.
”Nu am adus în cabinetul meu oameni politici, rude, prieteni sau oameni de pe stradă care să nu aibă nicio legătură cu acest minister. Cu excepţia domnului Raed Arafat, toţi ceilalţi secretari de stat sunt ofiţeri din minister, subsecretarii de stat, adjuncţii acestora”, a afirmat ministrul.
Carmen Dan a spus că sunt 11 funcţii pe care au fost numiţi pensionari şi că sunt 8 situaţii similare în mandatele lui Tudorache, Tobă şi Oprea. Ea a mai spus că Paul Ciocoiu a cumulat, legal, o lună pensia cu salariul, iar în Guvernul tehnocrat o persoană a cumulat un an de zile pensia cu salariul.
”Extrapolarea unor situaţii punctuale în care persoane cu statut de pensionar al ministerului au fost încadrate în funcţii de consilieri la cabinetul ministrului de Interne au conturat o opinie falsă că miile de angajaţi din minister care au ieşit la pensie se întorc din minister beneficiind de pensie şi salariu simultan. Nu există vreo lege care să interzică cumulul pensie salariu sau care să interzică unui pensionar să se reangajeze într-o instituţie publică. (…) Există astfel de cazuri începând cu Administraţia prezidenţială, Guvern şi altele. Dintre cei aproape 20.000 de oameni care au ieşit din minister în ultimii doi ani, în MAI se află în această situaţie 18 persoane din 127.000 de angajaţi”, a spus, în concluzie, ministrul de Interne.
În replică, deputatul PNL Florin Roman a afirmat, de la tribună, că recentele pensionări din sistem pun în real pericol în special zona de ordine publică, de siguranţă a cetăţeanului.
”Oricâte date statistice aţi prezenta, în România reală, la ora la care noi discutăm se desfiinţează posturi rurale de poliţie, iar cele care nu sunt desfiinţate funcţionează în majoritate cu un singur agent, în municipii reşedinţă de judeţ unde erau zeci de patrule poliţie-jandarmi, mai funcţionează doar una. (…) Există mare deficit şi în zona poliţiştilor care lucrează pe criminalistică. (…) Birourile şefilor rămân ticsite, iar în stradă deficitul există”, a afirmat deputatul PNL.
La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat: ”Vara aceasta v-a explodat în faţă o bombă, dar e o bombă pe care tot dvs aţi pus-o. Cine a reintrodus pensiile speciale în România? Nu cumva tot membrii actualei majorităţi parlamentare, după ce ele fuseseră desfiinţate de Guvernul Boc? Le-aţi reintrodus şi culmea ironiei este că printre semnatarii celor care le-au reintrodus se află chiar actualul prim-ministru Mihai Tudose. Dvs aţi creat problemele şi ilegalităţile care vara aceasta au explodat.”
Deputatul USR a acuzat PSD că a făcut o nedreptate.
”Mai ţineţi minte atunci când aţi candidat cu sloganul dreptate până la capăt? Aţi făcut cea mai mare nedreptate şi lipsă de echitate cu putinţă în România. Aţi creat un sistem cu două viteze, în care toţi contribuim după aceleaşi reguli dar nu toţi beneficiem după aceleaşi reguli şi apoi vă miraţi că în momentul în care schimbaţi formula de calcul aveţi un exod. (…) Noi nu pe ei îi învinovăţim, învinovăţim sistemul care le-a permis să facă lucrul acesta”, a afirmat Năsui.
El a subliniat că ”boala pensiilor speciale e profundă în România şi ţine de moralitate”.
”3,5% din pensionari iau 11% din fondul de pensii. În 2017, 6,6 miliarde de lei sunt bani alocaţi pentru pensiile speciale şţi constituie 35% din deficitul fondului de pensii, cea mai mare problemă de finanţe publice pe termen lung din România. (…) USR are o iniţiativă pentru eliminarea cumului de pensii cu salariul, sperăm să o susţineţi când va veni la vot, şi încă iniţiativă de suprimare a pensiilor speciale”, a spus Claudiu Năsui.