CSM a făcut o analiză preliminară a raportului de audit de la Inspecţia Judiciară

Comisia Legislație și cooperare interinstituțională din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a făcut o analiză preliminară a raportului de audit de la Inspecția Judiciară, discutarea documentului fiind amânată pentru următoarea ședință, după care va putea fi supus aprobării plenului.
Filip Stan
17 oct. 2017, 06:35
CSM a făcut o analiză preliminară a raportului de audit de la Inspecţia Judiciară

„Comisia a luat act de prezentarea, de către conducerea Inspecției Judiciare, a raportului de audit și a stadiului aplicării recomandărilor cuprinse în acesta. S-a precizat, în acest sens, că s-au implementat aproximativ 80-85% din recomandările formulate de auditori, că există probleme majore de personal în cadrul Inspecției Judiciare, în cadrul compartimentului IT și al Direcției Sinteze Contencios și Registratură, care au generat dificultăți de implementare totală a recomandărilor formulate”, se precizează în minuta ședinței Comisiei Legislație și cooperare interinstituțională, publicată marți pe site-ul CSM.

Conform aceleiași surse, s-a decis amânarea discutării documentului pentru următoarea ședință, la care va fi invitată conducerea Inspecției Judiciare pentru a prezenta punctul de vedere asupra deficiențelor constatate „în raport de posibilele consecințe ale analizării raportului de audit de către Plenul CSM”.

Plenul CSM a fost amânat pe 30 august din lipsă de cvorum, după ce judecătoarele Cristina Tarcea (președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț și Evelina Oprina au condiționat participarea la ședință de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspecției Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspecției Judiciare.

În replică, alți opt membri ai CSM — judecătorii Andrea Annamaria Chiș, Mihai Bogdan Mateescu și Mihai Andrei Bălan, precum și procurorii Codruț Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader — au criticat decizia colegilor de a nu participa la ședință.

Inspecția Judiciară a clasat, în 2016, peste 4.400 de plângeri ce vizează judecătorii și 1.815 plângeri ce au legătură cu activitatea procurorilor, se arată într-un raport de audit extern al managementului instituției pentru anul trecut.

„În vederea evaluării conformității gestionării lucrărilor în raport cu procedurile în vigoare și eficiențele acțiunilor manageriale în cadrul Direcției de Inspecție Judiciară pentru judecători s-a procedat la selectarea unui eșalon pe baza următoarei proceduri agreate cu managementul Inspecției Judiciare: a) A fost solicitată statistica privind numărul lucrărilor privind apărarea reputației profesionale, independenței și imparțialității, apărarea independenței sistemului judiciar, lucrări care au vizat activitatea de control, lucrări privind încălcarea normelor Codului deontologic, lucrări ce au avut ca scop verificări cu privire la condiția de bună reputație, lucrări ce au fost clasate și dosare ce au avut ca obiect cercetări disciplinare”, se menționează în raportul de audit.

Potrivit raportului, pe baza statisticii furnizate conținând numărul total de lucrări s-a determinat mărirea eșalonului supus analizei, din listă selectându-se aleatoriu eșalonul de dosare supus verificărilor, rezultând clasarea a 4.410 lucrări.

Potrivit aceluiași raport, în urma verificării efectuate de această dată în cadrul Direcției de Inspecție Judiciară pentru procurori, a rezultat clasarea a 1.815 lucrări.

Cu privire la activitatea managerială la nivelul Direcției Inspecției Judiciare pentru judecători, în raport se arată că, în anul 2016, a fost identificată o observație nouă, respectiv „în procedură nu este specificat un termen limită de întocmire a notelor privind analiza lucrărilor mai vechi de 2 luni de la data înregistrării”.

În raport se mai notează că, în ceea ce privește activitatea de control, Direcția Inspecției Judiciare pentru judecători a efectuat în anul 2016 un număr de 12 controale. „Domeniile specifice de control au fost stabilite (…) după cum urmează: Continuarea monitorizării situației privind respectarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești, continuarea monitorizării dosarelor de mare corupție, existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate, precum și al Înaltei Curți de Casație și Justiție și continuarea monitorizării dosarelor cu o vechime mai mare de 10 ani, aflate pe rolul instanțelor judecătorești”, se precizează în raport.

Totodată, în urma auditului, au fost identificare mai multe neconcordanțe între specificațiile procedurale și acțiunile întreprinse în mod real.

„Procedura specifică faptul că ordinul privind activitatea de control trebuie comunicat către CSM și titularilor acțiunilor disciplinare, dar acestea se comunică doar către CSM nu și către titular. Procedura specifică faptul că hotărârea CSM se comunică de către persoana responsabilă din DSCR instanțelor vizate, dar aceasta este comunicată de către CSM și doar în cazurile în care prin aceasta se dispune monitorizarea activității instanțelor de către IJ, aceasta are obligația de a comunica hotărârea către instanțele verificate. Procedura specifică faptul că raportul final trebuie publicat pe site, dar doar rapoartele care sunt de interes public se publică”, se numără printre neconcordanțele constatate în raport.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat înarmat arestat în apropierea Convenției Naționale Republicane
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'