Augustin Lazăr, spectator la filmul despre ancheta sa privind brăţările dacice: Vor fi recuperate toate

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a participat, marţi, la Sibiu, la proiecţia unui film despre recuperarea brăţărilor dacice, anchetă pe care a condus-o. Pelicula, intitulată ”Pe urmele aurului transilvan”, face parte din selecţia oficială a Festivalului ”Astra Film” care se desfăşoară până în 22 octombrie.
Filip Stan
17 oct. 2017, 18:17
Augustin Lazăr, spectator la filmul despre ancheta sa privind brăţările dacice: Vor fi recuperate toate

”Pe urmele aurului transilvan” este o peliculă ce vorbeşte ”cu suspans, umor şi dramă despre furtul şi traficarea unor artefacte arheologice şi, mai ales, despre investigaţiile care au urmat, cu o durată de peste zece ani şi desfăşurate pe două continente: Europa şi America de Nord”, potrivit organizatorilor Festivalului Astra Film.

”Investigaţiile, conduse de cel care avea să devină procurorul general al României, pe atunci procuror general al judeţului Alba Iulia, au urmărit traiectoria celor 24 spirale misterioase de aur găsite de un pădurar în Carpaţii Transilvaniei, în apropierea Sarmizegetusei Regia”, precizează organizatorii festivalului.

Proiecţia filmului a avut loc, marţi, la Sala Thalia din Sibiu, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr, care a coordonat ancheta, dar care a şi apărut în film, într-un interviu. 

”În dosarul acesta s-a lucrat zi–lumină şi când ştii că eşti pe cale să recuperezi un bun aparţinând patrimoniului cultural naţional lucrezi non-stop până când îl vezi la Muzeu. Astăzi, sunt 13 piese recuperate. După cum aţi văzut şi în film, sunt 24 despre care noi avem diverse informaţii, probe, fotografii, avem chiar şi greutatea unora din aceste piese”, a declarat Augustin Lazăr, la finanul proiecţiei, citat de News.ro.

Lazăr se declară convins că toate artefactele vor fi recuperate.

”Ele vor fi recuperate fără nicio îndoială pentru că au trăsături particulare după care pot fi identificate. Nimeni nu le poate păstra din momentul în care au apărut undeva la suprafaţă. Ele vor fi şi peste 5 ani – 10 ani – 20 de ani. Este important că că noi am identificat aceste bunuri, că am recuperat o parte dintre ele şi oriunde vor apărea surioarele lor se va şti că ele sunt din România şi că au făcut obiectul acestui dosar”, a mai spus procurorul general.

Lazăr a spus că niciodată nu s-a gândit că ar putea apărea într-un film, dar după ce a fost intervievat în documentar, speră ca această producție cinematografică să ajute la conștientizarea românilor despre valorile culturale pe care le au.

„Primul pas spre protejarea patrimoniului este conștientizarea oamenilor despre valorile culturale pe care le avem. (…) Până la acest film, nimeni nu a știut cât de importante sunt siturile arheologice ale României, că ele sunt bunuri care aparțin patrimoniului cultural național și că ele trebuie protejate, păzite, cu camere video și cu toate dispozitivele moderne ale lumii în care trăim. Eu cred că acest film va sensibiliza opinia publică și îi va face pe mulți să înțeleagă că suntem bogați, avem un patrimoniu cultural național foarte bogat (…) și trebuie să fim atenți la protejarea acestui patrimoniu cultural, fiindcă el reprezintă identitatea noastră în casa comună, europeană. (…) Un simbol ar românilor ar putea fi acest tezaur, care vine din antichitate, care a stat în mâinile regilor daci și care acum se află în colecțiile muzeale ale Muzeului Național de Istorie a României”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general avertizează că în continuare vin la noi căutători din alte țări, atrași de povestea tezaurelor dacice.

„Să acționăm preventiv. (…) Instalare camere video, asigurarea pazei, sensibilizarea oamenilor, să fie atenți dacă vin căutători din alte țări, fiindcă au început să vină din multe state europene, aflând despre această poveste a tezaurelor dacice. Vin oameni cu adrenalină, care vor să aibă escapade aventuroase prin munții noștri și pe sub nasul Poliției Române (…). Ei bine, noi trebuie să fim atenți, să reacționăm prompt și să-i prindem pe cei care vor să facă lucruri de acest gen”, a afirmat Augustin Lazăr.

Regizorul filmului „Pe urmele aurului transilvănean” („The Hunt for Transylvanian Gold”), Andrei-Nicolae Teodorescu, a anunțat marți că acest documentar a fost achiziționat de către TVR și în 2018 va fi difuzat în SUA, Olanda și Anglia.

Filmul documentar spune povestea furtului brățărilor de aur dacice, vechi de aproape 2.000 de ani și a investigației care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, și a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice.

Documentarul are o durată de 50 de minute și oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități, suspecții arestați și cele 13 brățări recuperate. Filmul este o producție Kogainon Films (Boston) iar echipa filmului a avut atât membri români, cât și americani. 

Astra Film Festival, ediţia a XXIV-a, are loc până în 22 octombrie, şapte săli din municipiul Sibiu fiind transpormate în cinematograf.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestei ediţii vor avea loc proiecţii ale celor mai noi şi captivante filme româneşti, hituri ale cinematografiei internaţionale, concerte, instalaţii multimedia şi evenimente imersive. 

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
50.000 de euro pe beneficiar! DECIZIE FINALĂ LA GUVERN
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Mihaela Rădulescu îi umilește pe toți bărbații. Ce a putut să spună „diva” de la Monaco
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Toate predicțiile lui Nostradamus pentru 2024. Prima dintre ele tocmai s-a adeverit!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Filmul ‘Interstellar’ va fi relansat în format Imax în onoarea celei de-a 10-a aniversări
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!