”Conform declaraţiilor făcute presei de către directorul liceului, dar şi de către reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, decizia ar fi fost luată pe motiv că astfel de ţinute sunt interzise prin regulamentului şcolar intern. Îmi vine greu să cred că în legislaţia din România mai există prevederi în conformitate cu care lungimea părului elevilor constituie o problemă sau că asemenea lucruri sunt trecute în regulamentul intern al vreunei unităţi şcolare din România”, arată în solicitarea de explicaţii, vicepreşedintele Senatului Mihai Goţiu.
Goţiu mai precizează că şi el a avut probleme, înainte de 1989, cu părul lung.
”Am avut ghinionul să prind câţiva ani din perioada în care părul lung era interpretat ca fiind un afront adus sistemului ori profesorilor, că e un semn de depravare şi de abatere de la etica şi morala comunistă, iar adolescenţii şi tinerii erau obligaţi să se conformeze directivelor de partid, altfel riscau un frezat la zero şi alte sancţiuni aberante. Am avut şi eu probleme din cauza asta, dar credeam că asemenea mentalităţi au mai supravieţuit doar în reclamele la ciocolata ROM. Constat că m-am înşelat şi că totul porneşte de la cap. Săptămâna trecută am văzut că atunci când se referă la conduită decentă, o mare parte a colegilor parlamentari se gândesc la vestimentaţie ori la lungimea părului, dar consideră că ar fi cât se poate de decent să ocupi funcţii de conducere în Parlament ori în Guvern, chiar dacă eşti condamnat penal ori declarat în stare de incompatibilitate în mod definitiv. Acum vedem cum un director de liceu aplică tratamente discriminatorii unor elevi pe motiv de lungimea părului, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar găsesc justificări pentru aşa ceva”, a comentat Mihai Goţiu, care este membru atât al Comisiei pentru Învăţământ, cercetare, tineret şi sport, cât şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.
Senatorul clujean a adresat mai multe întrebări în solicitările trimise, astăzi, ministrului Educaţiei şi şefului Inspectoratului Şcolar Cluj, menţionând că aşteaptă răspunsuri urgente.
”Le-am cerut să-mi explice cum interpretează art. 6, alin. 2, din Statutul elevului, în care se arată că elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii, şi să-mi specifice articolele din lege care i-au permis directorului în discuţie să trimită elevii acasă pentru că au părul lung. Dacă nu există, atunci un regulament şcolar nu poate încălca legea. Dacă există, atunci voi propune o modificare legislativă care să abroge o asemenea aberaţie. Ştiu că sunt mulţi colegi parlamentari, miniştri şi inspectori şcolari care oftează după anii comunismului. Să se uite, totuşi, în calendar: suntem în anul 2017, nu înainte de 1989”, a mai spus Mihai Goţiu.
Tudor Helgiu, elevul de clasa a X-a de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, trimis marţi acasă să se tundă, s-a prezentat miercuri la ore netuns. ”Regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, când băieţii erau obligaţi să se tundă”, a spus acesta.
Mai mulţi elevi de clasele a 11-a şi a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoşi, marţi, din clasă şi din şcoală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimişi să se tundă sau să se bărbierească.
”Astăzi eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu «indecent de lung» am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu păr lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea şi libera exprimare (…) Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăţi”, a scris, pe o reţea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca.
Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrică Daniel Tintelecan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că elevilor li s-a cerut să respecte regulamentul şcolar în ceea ce priveşte ţinuta capilară.