În ajunul sărbătorii de Sfantul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.
Pentru a cinsti şi sufletele celor trecuţi în nefiinţă, de Sfantul Dumitru se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.
Vremea de Sfantul Dumitru ne va spune cum va fi iarna
SFANTUL DUMITRU este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.
Citeşte şi SFANTUL DIMITRU 2017: Povestea Sf. Dimitrie, izvorâtorul de mir
Un alt mod de a afla inca din 26 octombrie cum va fi iarna este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii SFANTULUI DUMITRU. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.
Daca de SFANTUL DUMITRU este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa.