Tudorel Toader: Nu voi mai cere Comisiei de la Veneţia punct de vedere pe numirea procurorilor şefi. Să ceară Parlamentul

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi, la Parlament, că nu va mai trimite el solicitarea către Comisia de la Veneţia pentru un aviz referitor la modalitatea de numire a procurorilor şefi, spunând că din moment ce coaliţia a decis că proiectul de modificare a legilor Justiţiei să fie preluat ca iniţiativă parlamentară, atributul sesizării Comisiei revine Parlamentului.
Filip Stan
19 oct. 2017, 09:42
Tudorel Toader: Nu voi mai cere Comisiei de la Veneţia punct de vedere pe numirea procurorilor şefi. Să ceară Parlamentul

„Nu te duci la Comisia de la Veneţia cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat şi aşteptam decizia sã vãd unde trebuie sã îl prezint: la Guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. Eu mã duc la Parlament, avem forma finalã a proiectului, mã duc la Parlament în care am: solicitarea de aviz de la Comisie, expunerea de motive a proiectului de lege, proiectul de lege, cele trei legi ce urmeazã a fi modificate în format tabelar (…) În momentul în care Comisia din Parlament îşi însuşeşte poiectul de lege, preia şi solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneţia- n.red.) şi o trimite Comisiei”, a declarat Tudorel Toader.

Miercuri, întrebat dacă încep dezbaterile pe legile Justiţiei înainte de a veni răspunsul Comisiei de la Veneţia, Liviu Dragnea a răspuns: ”Da….. Din câte am înţeles pe surse este vorba de o întrebare referitoare la procedura de numire a procurorilor şefi. Comisia specială va îndrăzni să lucreze pe celelalte prevederi şi pe celelalte amendamente. Nu poate să stea ţara în loc până nu vedem noi dacă numeşte preşedintele, sau dacă numeşte CSM procurorii şefi. Cred că domeniul justiţiei are probleme pe care şi judecătorii şi procurorii aşteaptă să fie rezolvate”, transmite News.ro.

Tot miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că solicitarea de aviz către Comisia de la Veneţia este gata şi urmează să fie trimisă.

„Ministerul Justiţiei a redactat şi a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt (…) Între timp, coaliţia majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca iniţiativă de către parlamentari şi să intre în dezbatere parlamentară”, a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi promovat prin iniţiativă parlamentară, iar în zilele următoare ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta în Comisia juridică pachetul de reformă, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei Coaliţiei, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Domnul ministru Tudorel Toader va veni cu pachetul de reformă la Comisia juridică, îl va susţine, iar Coaliţia urmeaz[ să promoveze proiectul de legi de reformă, să înceapă dezbaterile şi să intrăm în procedură. Va fi promovat ca iniţiativă parlamentară”, a declarat Tăriceanu.
 
El a spus că Toader va prezenta zilele următoare pachetul de legi în Comisia juridică.

„Domnul ministru, dacă e gata, nu ştiu programul comisiei, poate să fie invitat şi mâine, nu avem intenţia să lungim lucrurile, din contră”, a precizat şeful Senatului.

Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat, a anunţat, miercuri dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că prioritară este îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.

Ulterior, ministrul Toader a spus, la Parlament, că în 26 octombrie se va întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta „în amănunt” soluţiile propuse prin proiectul pentru modificarea legilor justiţiei, iar între timp Coaliţia de guvernare va decide dacă proiectul va fi prezentat în guvern şi trimis Parlamentului de către guvern sau dacă va fi asumat ca iniţiativă de către parlamentari.

„Ministerul Justiţiei a redactat şi a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit  oîntâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Timmermans, şi voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluţiile propuse prin proiectul de lege. Între timp, coaliţia majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca iniţiativă de către parlamentari şi să intre în dezbatere parlamentară”, a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat care este cea mai buna variantă, Tudorel Toader a susţinut că varianta cea mai bună este ca în final să existe o lege cât mai bună, pornind de la proiectul pe care l-a redactat şi cu modificările care vor apărea pe parcursul dezbaterii.

„Nu eu decid calea de urmat, nu eu fac aprecieri”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, argumentând că acesta „nesocoteşte” în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale.

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.

Şeful statului spunea că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra Inspecţiei.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu, atacată dur de presa americană pentru medalia de bronz
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...