Salariile şi pensiile românilor în 2018. Contribuţiile sociale trec la angajat, apare taxa de solidaritate, legea pensiilor se amână

Guvernul nu renunţă la impozitarea veniturile sub 2.000 de lei brut. Mai mult, din ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat, lucru care va duce la scăderi ale salariilor, avertizează sindicaliştii. De asemenea, din 2018 Executivul va introduce taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătită de angajatori. Tot de la anul, ar putea apărea modificări şi la Pilonul II de pensii, contribuţia devenind opțională. Veştile nu sunt bune nici pentru pensionari. Punctul de pensie va creşte din iulie 2018, dar legea pensiilor va fi amânată. 
Romania TV
20 oct. 2017, 06:35
Salariile şi pensiile românilor în 2018. Contribuţiile sociale trec la angajat, apare taxa de solidaritate, legea pensiilor se amână

Contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat, din 2018

Coaliția de guvernare nu renunță la trecerea contribuțiilor sociale la angajat. De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, a precizat Ministerul Finanţelor.

Măsura este contestată de sindicatele din România, care au mers la negocieri cu reprezentaţii Guvernului în speranţa că vor reuşi să-i convingă să abandoneze ideea. Ample proteste au avut loc deja în Bucureşti şi sindicatele spun că nu se vor opri aici, dacă Guvernul nu renunţă la transferul contribuţiilor. 

Citeşte şi: Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: Toate contractele de muncă vor fi MODIFICATE

 

Renunţarea la impozitarea veniturile sub 2.000 de lei brut, AMÂNATĂ

De la 1 ianuarie 2018 se are în vedere reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anunţat, miercuri seara, ca impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat in 2018, asa cum prevede programul de guvernare PSD-ALDE.

„De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.


Taxă de solidaritate de 2%, plătită de angajatori

Ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa, a anunțat că de anul viitor va exista o taxă de solidaritate de 2%. Aceasta va fi plătită de către angajatori și va fi raportată la fondul de salarii.

Citeşte şi: CNIPMMR: Taxa de solidaritate de 2% îi trece pe toţi angajatorii în cea mai ridicată clasă de risc

Programul de guvernare prevede o „taxă de solidaritate” pentru cei cu salarii mari, însă premierul Mihai Tudose anunța la finele lunii iulie că a renunțat la aceasta.


Pilonul II de pensii, opţional

Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat că încă se analizează posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opțional.

Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta, noi ne menținem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”, a afirmat Liviu Dragnea, la Parlament.

Ideea este susţinută şi de Ministrul de Finanţe. „S-a ales varianta în care românul va decide dacă dorește să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I. În momentul în care a fost realizată legea, au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reține automat de către compania de management din banii care sunt virați în Pilonul II. Dacă pleacă 100 de lei la bugetul de stat de la Pilonul I către Pilonul II, compania de management ia 2,5% din acești bani în secunda doi, iar diferența de 27,5 lei, o plasează pe piață, face investiții pentru a îmbunătăți beneficiile”, a spus Mișa.

Coaliţia aşteaptă o analiză de la ASF, pe baza căreia să facă proiectul de lege. 


Legea pensiilor, amânată pentru 2019

Legea pensiilor a fost amânată pentru dezbateri în anul 2018, iar aplicarea acesteia se va face, cel mai probabil, din anul 2019..

„Legea pensiilor, vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va intra în parlament în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, de asemenea, că valoarea punctului de pensie va crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei anul viitor.

După ce anunţa că proiectul pentru Legea pensiilor a fost finalizat şi că „sunt șanse ca noua lege să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018”, Liviu Dragnea, președintele PSD, spunea marţi că niciodată nu s-a luat în calcul ca Legea pensiilor să se aplice din 2018.

„Nu este vorba despre nerealism, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni. Ne-a trebuit mult timp pentru a putea avea acces la toate informaţiile. Din păcate în România încă mai sunt zone în instituţiile publice unde informaţiile trebuie să le scoţi într-un mod destul de ciudat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'