Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi preşedinte al Comisiei juridice din Senat, propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori, probă teoretică, probă practică, interviu şi examen psihologic după încheierea pregătirii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi înlocuirea examenului de capacitate cu un interviu de capacitate.
Filip Stan
19 oct. 2017, 16:48
Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru cei care vor să devină judecători sau procurori

Robert Cazanciuc propune, într-o postare pe blogul său, „soluţii care, în urma dezbaterilor profesionale şi parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, vizând creşterea vârstei la care magistraţii ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiţii suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire şi diversificare a stagiilor de practică şi schimbarea sistemului de repartizare şi evaluare a absolvenţilor”.

În opinia lui Cazanciuc, pentru a deveni judecător sau procuror este necesară o pregătire de 6 ani, din care 4 ani ca auditor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi 2 ani ca stagiar în cadrul unei instanţe judecătoreşti sau în cadrul unei unităţi de parchet.

El mai propune ca, după primul an de cursuri, auditorii să urmeze 3 ani de pregătire, în stagii de câte 6 luni, la instanţă, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial şi instituţie publică centrală.

„Pe perioada cursurilor de pregătire practică auditorii vor fi asistaţi/îndrumaţi de un reprezentant al INM şi de un reprezentant al instituţiei unde aceştia efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacităţii fiecărui auditor de a exercita funcţia de judecător sau procuror”, notează fostul ministru.

În opinia sa, după încheierea pregătirii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie ar urma să susţină un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu şi un examen psihologic.

Comisia de examinare va fi alcătuită din 7 membri: 3 judecători, 2 procurori, un avocat şi un profesor universitar;

„CSM va repartiza candidaţii pe locurile de judecători stagiari şi procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar, în funcţie de opţiunea auditorului şi de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire şi media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM în proporţie de 60/40”, propune Cazanciuc.

După absolvirea INM, va urma un stagiu de doi ani, în care judecătorii stagiari vor judeca în complete colegiale formate dintr-un judecător stagiar şi un judecător definitiv şi vor avea opinie consultativă, care se motivează. De asemenea, procurorii stagiari soluţionează cauze alături de un procuror definitiv.

Conform propunerii lui Robert Cazanciuc, examenul de capacitate va fi înlocuit de “interviul de capacitate”.

„Interviul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari se susţine în faţa colegiului de conducere al curţii de apel sau al parchetului de pe lângă curtea de apel. Contestaţiile se soluţionează de către Secţia de Contencios Administrativ, în complet de 5 judecători, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, potrivit lui Cazanciuc.

Modalitatea de susţinere a interviului şi criteriile de examinare vor fi stabilite prin hotărâre a CSM.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
50.000 de euro pe beneficiar! DECIZIE FINALĂ LA GUVERN
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Mihaela Rădulescu îi umilește pe toți bărbații. Ce a putut să spună „diva” de la Monaco
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Toate predicțiile lui Nostradamus pentru 2024. Prima dintre ele tocmai s-a adeverit!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Filmul ‘Interstellar’ va fi relansat în format Imax în onoarea celei de-a 10-a aniversări
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!