Actorii Ion Caramitru, Carmen Tănase, Adriana Şchiopu, Irina Movilă, Rodica Negrea, Tamara Creţulescu, Mitică Popescu, Manuela Hărăbor, Sanda Manu, Cecilia Bârbora, Ana Ciontea, Constantin Dinulescu, Emilia Dobrin, Mircea Rusu, alături de fiul Olgăi Tudorache, Alexandru Avram, au plâns-o vienri pe marea doamnă a teatrului românesc în foaierul Teatrului Naţional, unde a fost depus sicriul.
Lângă sicriu, coroane de flori albe, galbene şi roşii au fost trimise de preşedintele României, Klaus Iohannis, de prim-ministrul Mihai Tudose, dar şi din partea Ministerului Culturii şi Institutului Cultural Român.
„Noapte bună, iubita noastră regină!” a fost omagiul colegilor de la Teatrul Mic pentru Olga Tudorache. Rectorul UNATC, Nicolae Mandea, a depus o coroană în foiaerul TNB, la fel şi reprezentanţii Uniunii Cineaştilor.
„Am făcut parte din prima promoţie a doamnei Olga Tudorache, eu, Adriana Şchiopu, Rodica Negrea, Florin Călinescu, Marian Lepădatu, Angela Ion. În primul rânde ne-a transmis respect pentru meserie”, a declarat actorul Doru Ana, care şi-a amintit cum a fost întâlnirea cu profesoara sa. „De-acum 40 de ani, din 1976, când a venit prima dată la noi în clasă, respect câteva percepte spuse de doamna Olga: nu poţi să-ţi baţi joc dacă vrei într-adevăr să faci drumul ăsta până la capăt. Ştiind-o din filme, din spectacole, ne aşteptam să vină în prima zi cu o bazooka şi cu o cravaşă. Să vezi acum instrucţie, ne gândeam. În cealaltă clasă era profesor Beate Fredanov. Aşteptam patru ani de militărie. „Să vă fie clar, patru ani voi fi mama voastră”, ne-a spus ea. „Vreau să ştiu cum vă strigă părinţii acasă, care vă sunt poreclele”. Şi patru ani a fost mama noastră”, a mărturisit actorul.
Olga Tudorache venea dimineaţa la facultate cu sandvişuri pentru „copiii ei”, a mai spus Doru Ana. „Poate vă e greu să v-o imaginaţi pe doamna Olga care venea cu sacoşele pline de sandvişuri şi de prăjituri făcute acasă. Doamna Olga trebuia să-şi hrănească copiii, pentru că stăteau la şcoală de dimineaţă până seara”.
Actorul a făcut un apel, amintind de practica obişnuită în societatea noastră, aceea că ne amintim de marii artişti prea târziu, de faptul că nu sunt ajutaţi în timpul vieţii. „Aş vrea foarte tare ca breasla noastră să facă ceva mai mult pentru aceste mari valori în timpul vieţii. Pensiile sunt mizerabile. Ei sunt mari actori, dar nu au făcut averi”.
Dan Puric a spus că a cunoscut-o pe Olga Tudorache în calitate de candidat. „Acum 36 de ani, pe vremea asta, dădeam examen la teatru. De partea cealaltă era doamna Olga. Era a treia oară când dădeam la teatru. Şi mi-a dat nota 10. Nu mi-a spus nimic. Părea foarte aspră. Am crezut că am picat, după reacţia ei. Era de o sensibilitate atât de mare şi atunci se apăra”.
Actorul a venit vieneri să-i mulţumească Olgăi Tudorache pentru ce i-a dăruit. „M-a dat pe mâna marelui profesor Dem Rădulescu şi e un fel de lanţ în teatru. Când te atinge asemenea stea, parcă te botează. Îi sunt dator, sufleteşte. E ca o naştere”, s-a confesat Dan Puric. „Sufletul doamnei Olga s-a stins, dar în acelaşi timp pe cerul teatrului s-a aprins o stea. Vă puteţi închipui un cer deasupra teatrului şi nişte stele cu nume? Aristiţa Romanescu, Aura Buzescu, Elvira Godeanu, Lucia Sturdza Bulandra, Marioara Ventura, Tanţi Cocea. Va fi pe cerul nostru”, au fost cuvintele lui Dan Puric. „Ştiu că doamna Olga are un băiat minunat şi va fi luminat tot timpul de steaua mamei”, a încheiat el.
Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, şi-o aminteşte pe „divina” Olga Tudorache.
„Am cunoscut-o întâi ca spectator. Aveam 14 ani şi juca la Teatrul Tineretului pe atunci, unde acum este Teatrul de Comedie, „Antigona”. Era divină. M-a impresionat foarte mult. Mai târziu am văzut-o în „Baltagul”, în „Suflete tari”, şi pe la începutul anilor 1980 a fost invitată de regizoarea Sanda Manu aici (la TNB, n.r) să joace într-o comedie franţuzească, simpatică de tot. Nu v-o puteţi imagina pe marea tragediană cât de frumos se juca în comedie! Minunat! „, a declarat Ilinca Tomoroveanu, care i-a dat replica de mai multe ori.
„Pe scenă era impresionantă. Aveai o oarecare rezervă, să nu cumva să faci ceva să o deranjezi, lucru care azi se întâmplă din ce în ce mai puţin”, povesteşte ea. „Am văzut-o în „Regina mamă”, spectacol care s-a jucat vreo 12 ani. E o pierdere foarte mare. Lucrul cel mai frumos în toată tragedia este că a lăsat în urmă generaţii de studenţi care acum sunt mari actori şi care au fost împreună cu ea aici”, a spus Ilinca Tomoroveanu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Olga Tudorache a părăsit Teatrul Naţional la ora 14.30, în aplauzele celor prezenţi. De aici, sicriul a fost dus la Biserica Kreţulescu unde sâmbătă va avea loc ceremonia funerară, de la ora 11.30. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu, de la ora 13.00.