Este oficial. Dacă ai centrală termică şi termopane şi nu ai detector de gaze rişti să primeşti amendă între 2000 şi 4000 de lei

Obilgaţie nouă pentru milioane de români: toţi cei care au centrale pe gaze şi geamuri termopan trebuie să-şi instaleze detectoare de gaze. 
Iulian Tudor
21 oct. 2017, 11:48
Este oficial. Dacă ai centrală termică şi termopane şi nu ai detector de gaze rişti să primeşti amendă între 2000 şi 4000 de lei

Potirivt unui nou ordin dat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei, toate persoanele care au în casă centrală termică şi montate geamuri termopan vor fi obligate să îşi monteze detectoare de gaz, inofrmează România TV

Citeşte şi ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

De asemenea, există un ordin dat şi de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă, în 2010, în care se specifică că detectoarele de gaz trebuie montate în încăperile unde se află centrale termice şi geamuri termopan. 

Atunci când este vorba de instalaţiile interioare pentru folosirea gazelor, documentul prevede că, pentru funcţionarea în siguranţă, volumul interior minim al încăperilor trebuie să fie de 18 mc pentru orice tip de încăpere (mai puţin bucătăriile şi băile) şi de 7,5 mc pentru băi şi bucătării. Totodată, trebuie să se asigure aerul necesar arderii, ventilarea naturală/mecanică şi evacuarea gazelor de ardere în exterior.

În ceea ce priveşte ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate încăperile în care sunt montate aparate consumatoare de gaz. Ferestrele trebuie să fie capabile să cedeze la presiuni de cel puţin 1.180 Pa şi trebuie să aibă o suprafaţă minimă totală de 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie.

Totuşi, în situaţia în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul ANRE dispune că este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care închid automat conducta de alimentare a aparatelor.

Preţul unui detector de gaze variază în funcţie de producător, însă, în mod obişnuit, un astfel de dispozitiv costă între 100 şi 200 de lei.

Citeşte şi Posibilă intoxicaţie cu gaze la o şcoală din Ploieşti: zece copii prezentau greaţă şi dureri de cap

Verificările şi reviziile periodice sunt obligatorii

Instalaţiile care folosesc gaze naturale trebuie verificate şi revizuite periodic, potrivit Ordinului ANRE nr. 179/2015, care se aplică de la 1 ianuarie. Mai precis, verificarea tehnică a instalaţiilor se face fie periodic, o dată la doi ani, fie la cererea cetăţenilor. În ceea ce priveşte revizia tehnică, aceasta se face:

-periodic, o dată de la zece ani;
-după întreruperea folosirii instalaţiei pentru mai mult de şase luni;
-după orice eveniment care ar putea afecta instalaţia;
-la cererea cetăţenilor.

În afară de verificările şi reviziile făcute la cerere, celelalte sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii, fiind realizate de către firme autorizate de ANRE. În acest sens, furnizorii de gaze sunt obligaţi să transmită clienţilor notificări gratuite cu privire la termenele verificărilor şi reviziilor periodice.

Pentru desfăşurarea verificărilor şi reviziilor, clienţii trebuie să prezinte firmelor documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare a gazelor. Dacă cetăţenii nu deţin documentaţia, aceştia trebuie să ceară o copie de la operatorul de sistem sau de la firma care a executat instalaţia de utilizare. Dacă documentaţia tehnică nu poate fi găsită sau dacă clienţii o au, dar există neconcordanţe cu datele deţinute de funizorul de gaze, cetăţenii sunt obligaţi să întocmească unele acte noi, conform ordinului ANRE.

Dacă este vorba de o instalaţie de care se folosesc mai mulţi clienţi, aceştia pot decide efectuarea verificării sau a reviziei în aceeaşi zi. De asemenea, documentaţia tehnică a instalaţiei comune este necesară, altfel, dacă nu poate fi găsită, trebuie reconstituită. 

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede, în momentul de faţă, că nerespectarea normelor tehnice emise de ANRE, de către persoanele fizice, poate fi amendată cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei. Aşadar, dacă cetăţenii nu-şi instalează detectoare de gaz în încăperile cu geam termopan, de exemplu, aşa cum dispun normele tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, reiese că aceştia pot fi sancţionaţi de autorităţi.

DailyBusiness
Românii din Diaspora vor avea weekend întreg pentru a-și decide viitorul! Cum se vor desfășura alegerile parlamentare
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Animalul care și-a făcut apariția în pădurile României. Poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei de la Primărie
Playtech.ro
Cum arăta Neti Sandu în tinerețe. De NERECUNOSCUT, imagini uitate cu celebra prezentatoare
DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Adevarul
Experții încearcă să ghicească reacția Israelului la atacul iranian: următoarea mișcare poate determina cursul războiului
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
Cât de potent este Alfred Bulai. Mărturii șocante din instanță
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce stare se află victima, după atacul violent
Cancan.ro
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu a 'moștenit' averea unui baron celebru
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit un prezentator celebru: A fost un prieten feroce
StirileBZI
Cea mai mare pensie din România depășește 100.000 de lei lunar! A muncit doar 18 ani cu carte de muncă!
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie 2024: Un spectacol ceresc rar
MediaFlux
GEST ȘOCANT al familiei STELEI POPESCU! Teribil ce s-a ÎNTÂMPLAT la MORMÂNTUL ACTRIȚEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta