La ora actuală există patru bănci care acordă credite cu dobândă fixă introductorie la creditele ipotecare: BCR, cu dobândă fixă pe 5 sau 10 ani, Bancpost, cu dobândă fixă pe aceeaşi perioadă, Raiffeisen Bank cu dobândă fixă pe 7 ani şi BRD care are un produs, creditul Habitat, cu dobândă fixă pe 30 de ani. Teoretic, costurile unui credit cu dobândă fixă sunt mai mari pentru client decât cele ale unui împrumut cu dobândă variabilă. Întotdeauna clientul care apelează la creditul cu dobândă fixă trebuie să fie atent la marja adăugată de bancă după expirarea perioadei de credit cu dobândă fixă.
BCR are doar credite cu dobândă fixă, în timp ce toate celelalte bănci au în ofertă şi credite imobiliare cu dobândă variabilă. În cazul BCR vorbim de dobândă fixă pe cinci şi zece ani. Potrivit informaţiilor de pe site-ul băncii, dobânda fixă pentru un credit pentru achiziţia de locuinţe pe 5 ani este de 4,1%. După expirarea perioadei de dobândă fixă, dobânda variabilă este formată din ROBOR la 6 luni + marja fixă 2,6%/an (cu 0,4 p.p. redusă față de dobânda standard a băncii). Dacă am pune condiţiile dobânzii variabile vom descoperi că Robor la 6 luni în ultima zi lucrătoare din septembriera fost de 1,69%, iar adăugând marja băncii obţinem 4,29%, din start o dobândă mai mare decât cea fixă.
Situaţia este similară şi în cazul Bancpost, unde dobânda fixă pe cinci ani pentru clienţii care îşi încasează salariul prin bancă este de 4,8%, iar pentru ceilalţi este de 5,5%. Creditele ipotecare cu dobândă variabilă de la Bancpost sunt compuse din Robor la 3 luni plus 3,25%. Robor la 3 luni a fost pe 29 septembrie de 1,58%.
Citeşte mai multe pe economica.net